Săptămâna trecută, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Sebastian Secoşan şi un subaltern al acestuia, comisarul Ovidiu Milian, au fost săltaţi de procurorii DNA Oradea şi puşi sub învinuire pentru luare de mită, în urma unei acţiuni de prindere în flagrant.

BIHOREANUL a aflat că denunţătorul faptelor este patronul weed-shop-ului Euphoria din centrul Oradiei. Omul n-a mai putut face faţă pretenţiilor celor doi comisari, care l-au "stors" periodic de bani pentru a-l lăsa să funcţioneze.

Euphoria cu ghinion

Ciprian Iova, 27 ani, şi fratele său, Ovidiu, 26 ani, au deschis în luna mai anul trecut magazinul de produse etnobotanice din Oradea, pe strada Moscovei. Cei doi sunt profesori de sport, Ovidiu la Centrul pentru Educaţie Incluzivă 2 din Oradea, iar Ciprian la Şcoala Generală din Sântandrei şi fotbalist la echipa de Divizia D Izvorul Cociuba Mare. Faptul a atras imediat atenţia BIHOREANULUI, care i-a şi chestionat pe dascăli despre ciudata lor preocupare. "L-am deschis pentru că nu ne descurcăm din salariile mizere din învăţământ. Nu contează profesia, afacerea noastră este absolut legală", s-au justificat atunci fraţii Iova.

Weed-shop-ul, botezat Euphoria, a fost amenajat la câţiva metri de intrarea în Colegiul Naţional Ady Endre şi a pornit cu stângul: a doua zi după inaugurare a şi fost călcat de comisarii Gărzii Financiare, care au aplicat o amendă usturătoare, de 5.000 lei, pentru un amănunt banal: lipsa afişului cu anunţul legat de obligaţia cumpărătorului de a păstra bonul fiscal până la ieşirea din magazin. A fost doar începutul...

Comisarul rău, comisarul bun

În lunile care au urmat, magazinul a fost controlat periodic de echipaje mixte. Dar, deşi în timpul descinderilor neregulile semnalate de comisarul CJPC aflat în echipaj erau grave, ulterior patronul scăpa cu sancţiuni minore. Asta pentru că Ciprian Iova a acceptat să intre în jocul murdar pus la cale de comisarul şef şi îi plătea acestuia şpagă după fiecare control, pentru a închide ochii la problemele găsite.

03-Sebastian-Secosan.jpgPentru a-l convinge pe Iova să colaboreze, Sebastian Secoşan (foto) a organizat un adevărat sistem. Îl trimitea în controale pe apropiatul său, comisarul Ovidiu Milian, care juca rolul "funcţionarului rău", ridicând marfa şi ameninţând cu închiderea, iar el, "şeful cel bun", se lăsa înduplecat să renunţe la sancţiunile severe în schimbul unor sume de bani negociate. La început 200 euro, mai apoi 300 la fiecare control.

Culmea este că întreaga mascaradă s-a derulat mai bine de o jumătate de an sub nasul poliţiştilor antidrog, împreună cu care se derulau controalele şi care erau anunţaţi în final că produsele comercializate de weed-shop erau legale, iar firma respectă normele de funcţionare.

Controlul şi şpaga

Prima descindere a comisarului Milian la Euphoria a avut loc pe 21 iulie, împreună cu colegul său, Nicolae Lungu. Că întreaga acţiune a fost un teatru o demonstrează faptul că Milian a luat câte o mostră din toate produsele aflate la vânzare, fără să întocmească vreun document de ridicare a mărfii, şi, în loc să facă vreun proces verbal de sancţionare pe loc, l-a chemat pe patron a doua zi la sediul Comisariatului, pentru finalizarea controlului.

Aici, Iova a fost luat în primire de şeful instituţiei care, pentru a închide ochii la nereguli, i-a cerut 200 euro, după care i-a restituit marfa şi i-a aplicat o sancţiune ridicolă pentru neregulile găsite de "comisarul cel rău": avertisment. Evident, din sumă urma să primească o mică "atenţie" şi subalternul său...

După plata şpăgii, Euphoria a fost ferită de controale timp de două luni. Pe 20 septembrie, Milian a descins din nou în magazin. Tunând şi ameninţând cu închiderea weed-shop-ului, comisarul a ridicat toate "prafurile", după care a plecat, la fel ca în cazul primului control, fără a întocmi vreun document de confiscare, lăsînd în schimb o invitaţie pentru săptămâna următoare, "în vederea finalizării controlului", la sediul CJPC.

De data asta, Secoşan a ridicat preţul "iertării" la 300 euro. Iar, în schimbul banilor, a fost generos. Deşi putea dispune închiderea temporară a magazinului, şeful CJPC Bihor l-a pus pe Milian să îi aplice lui Iova doar o sancţiune simbolică, de 500 lei, jumătate din minimul amenzii legale, şi a restituit marfa ridicată, evident, tot fără a întocmi vreun înscris. La sugestia lui Secoşan, pretinde Iova, comisarul Milian a fost şi el recompensat pentru îngăduinţă, separat, cu 100 euro.

Nesătuii

În următoarele luni, descinderile la weed-shop s-au intensificat şi, în ciuda "cotizaţiei" de 400 euro pe care patronul o achita fără crâcnire de fiecare dată (300 pentru Secoşan şi 100 pentru Milian), sancţiunile s-au înăsprit. Pe 6 decembrie, pe 19 respectiv 25 ianuarie, în urma controalelor, fraţii Iova au fost amendaţi cu câte 1.000 lei, iar magazinul a fost temporar închis de fiecare dată, reluându-şi activitatea după câte o săptămână.

Pe 8 februarie, însă, în timpul unei noi descinderi, Ovidiu Milian i-a avertizat pe afacerişti că le va închide definitiv magazinul. Intrase în vigoare hotărârea Consiliului Local care interzicea funcţionarea  "magazinelor de vise" la o distanţă mai mică de un kilometru faţă de unităţile de învăţământ, iar ei fiind la nici 50 metri de Colegiul Ady Endre nu aveau nicio şansă să mai redeschidă.

Totuşi, comisarul i-a dat de înţeles că lucrurile se pot rezolva, însă doar a doua zi şi la sediul CJPC Bihor. Ajuns la fundul buzunarului şi la capătul nervilor, Ciprian Iova s-a înfăţişat la sediul DNA Oradea şi i-a denunţat pe cei doi şpăgari.

Flagrantul

Miercurea trecută, procurorii i-au înmânat lui Iova un plic cu trei bancnote de 100 euro, având seriile înregistrate pe un proces verbal, i-au montat aparatură de interceptare audio-video şi, astfel "gătit", l-au trimis la întâlnirea cu şeful CJPC Bihor. Fără să mimeze măcar refuzul, Secoşan a luat plicul, după care a trecut la sfaturi: i-a explicat lui Iova că nu va plăti vreo amendă dar magazinul va fi definitiv închis. În schimb, spunea tot el, îl va ajuta să-şi reia activitatea într-un alt loc şi pe o altă firmă, urmând ca, după rezolvarea situaţiei, să îi restituie şi marfa ridicată.

Pentru chestiunile "birocratice", adică întocmirea procesului verbal, Secoşan l-a trimis din nou la Milian, pentru a-i achita şi acestuia "taxa" de 100 euro, neştiind că subalternul său plecase din instituţie. Aşa că, în momentul în care denunţătorul a ieşit din birou, procurorii DNA au şi intrat peste şeful CJPC, găsind plicul în sacoul acestuia, în buzunarul de la piept.

Şpagă "insistentă"

După flagrant, Sebastian Secoşan şi Ovidiu Milian au fost conduşi la sediul DNA Oradea şi audiaţi timp de mai multe ore. Cei doi comisari au negat şpăgile anterioare: 1400 de euro Secoşan, respectiv 500 Milian. Cât despre plicul găsit la flagrant asupra lui, Secoşan a avut o explicaţie bizară: că l-a luat doar pentru că denunţătorul său a insistat, fără să ştie măcar că ar conţine bani.

03-Ovidiu-Galea.jpgMilian a fost eliberat, urmând să fie cercetat în continuare în stare de libertate. Şeful CJPC Bihor, în schimb, a fost reţinut, iar o zi mai târziu prezentat Tribunalului Bihor, care a dispus arestarea acestuia pentru 20 de zile. "În condiţiile în care numărul infracţiunilor de genul celor reţinute în sarcina inculpatului a crescut considerabil în ultima perioadă, iar acestea au un impact puternic în rândul opiniei publice, se impune o reacţie promptă a autorităţilor, care să conducă la arestarea preventivă a persoanelor bănuite de comiterea unor astfel de infracţiuni, pentru înlăturarea temerii colective, dovedind că împotriva unor fapte periculoase, instituţiile statului acţionează în mod eficient, iar legea este aplicată cu hotărâre", şi-a motivat decizia judecătorul Ovidiu Galea (foto).

Ancheta merge mai departe

Soluţia a fost atacată deja, prin recurs, de avocaţii şefului de la Protecţia Consumatorilor, care o consideră neîntemeiată. Nemulţumiţi au fost, însă, şi reprezentanţii DNA, care consideră perioada de arestare prea scurtă şi cer un mandat de 29 de zile.

Recursurile declarate de Secoşan şi procurorii DNA se vor judeca în cursul acestei săptămâni la Curtea de Apel Oradea, ambele părţi sperând să aibă câştig de cauză. Anchetatorii, cu un argument în plus. Au nevoie de timp pentru aprofundarea anchetei, existând suspiciunea că sistemul brevetat de comisari în cazul magazinului Euphoria a fost aplicat în multe alte controale. Dacă le-a mers o dată...


CĂSĂTORIE DIN INTERES
Ginerele fostei şefe

03-Cristina-Bigan.jpgSebastian Secoşan a fost angajat la Protecţia Consumatorilor în 2001, cu ajutorul fostei sale soacre, Cristiana Bigan (foto), la vremea respectivă şefă a instituţiei. Până în 2008, a lucrat ca simplu inspector pentru ca, începând cu 26 mai 2009, beneficiind de sprijinul PSD, să preia conducerea Comisariatului. Secoşan a fost păstrat la comanda CJPC Bihor şi după plecarea de la guvernare a PSD, beneficiind în ultima vreme de sprijinul politic al UDMR.

Potrivit declaraţiei de avere, el a încasat în anul precedent un venit de 25.000 lei din salariu şi 9.000 lei din închirierea celor două spaţii comerciale pe care le deţine, dintre care unul în Piaţa Ferdinand 3. Suma este mult mai mică decât în declaraţia din 2009, când Secoşan trecuse la venituri din chirii 18.000 euro.

Şeful CJPC se mai laudă cu două terenuri în extravilanul localităţilor Uileacu de Beiuş (4.200 mp) şi Paleu (15.000 mp) dar şi cu două credite bancare, de 30.000 respectiv 120.000, pentru care nu a trecut dacă sunt în lei sau valută. Faţă de 2009, din declaraţia dată de Secoşan în 2010 lipseşte Cadillac-ul din 2006, pe care l-a înlocuit cu un Peugeot din 2003, dar şi casa de vacanţă din Ginta.