La propunerea preşedintelui Ilie Bolojan, aleşii bihorenilor din Consiliul Judeţean au aprobat marţi, în unanimitate, un nou acord de parteneriat, de data asta cu consiliile locale Paleu şi Biharia, pentru construirea unui drum de legătură între cele două comune. Alături de primarul Oradiei, Florin Birta, Bolojan a anunţat şi intenţia de a materializa trei proiecte pentru realizarea unor piste pentru biciclişti între oraş şi zonele învecinate.

Al 6-lea drum nou

Conform proiectelor adoptate marţi de consilierii judeţeni la iniţiativa lui Bolojan, Consiliul Judeţean Bihor şi consiliile locale Paleu şi Biharia devin partenere pentru a realiza un drum de aproximativ 3,2 kilometri pentru a conecta cele două comune, din Săldăbagiu prin Paleu, atât între ele, cât şi cu Autostrada Transilvania, deoarece el va fi executat în paralel cu viitoarea centură a Bihariei, pentru care deja Asociaţia Zona Metropolitană Oradea a întocmit studiul de fezabilitate.

Preşedintele CJ Bihor a explicat că viitorul drum de legătură va porni din zona sălii de sport din Paleu spre centura Bihariei, continuând pe lângă un pârâu de aici spre Oradea.

"Credem că noul drum de legătură poate fi realizat în doi ani", a spus Bolojan într-o conferinţă de presă premergătoare şedinţei Consiliului Judeţean, ai cărui membri au votat ulterior propunerea în unanimitate.

Proiectul drumului de legătură dintre Biharia şi Paleu se adaugă, astfel, celor pentru care CJ Bihor a mai încheiat parteneriate şi cu consiliile locale din Biharia, Oşorhei, Sântandrei, Nojorid şi Sânmartin, unde vor fi realizate drumuri ocolitoare şi de legătură cu oraşul.

De asemenea, preşedintele CJ Bihor a spus că noul drum dintre Paleu şi Biharia va avea şi o pistă pentru biciclişti care va lega Oradea cu Paleul.

Piste pentru biciclişti în Zona Metropolitană

Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o împreună cu primarul Oradiei, Florin Birta, înaintea reuniunii plenului CJ Bihor, Bolojan a anunţat că în vecinătatea municipiului vor fi realizate şi alte piste pentru biciclişti.

"Lucrăm - Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Zona Metropolitană Oradea - la un master plan pentru o reţea de piste pentru biciclişti cu legături între ele", a spus primarul Birta.

Acesta a explicat că în nordul oraşului, de la baza drumului expres, va fi amenajată o pistă spre Biharia, urmând să aibă una şi viitoarea centură a comunei, care îşi va continua traseul către Cetariu şi Paleu. Aceasta va avea aproximativ 10 kilometri lungime şi va fi conectată, la fel ca și celelalte, cu pistele deja existente în Oradea.

De asemenea, la vestul Oradiei, în paralel cu viitorul drum de legătură spre Nojorid va fi amenajată o altă pistă pentru biciclişti, Birta spunând că intenţia oficialităţilor este să "prindă" în proiect şi un acces către pădurea din Nojorid, tot mai frecventată de orădeni la sfârşit de săptămână.

În fine, primarul Oradiei a afirmat că o altă pistă va lega oraşul de Sânmartin, Băile Felix şi Holod, pe traseul viitorului drum de legătură cu comuna învecinată, iar de acolo, după cum a explicat Bolojan, pe traseul actualei căi ferate nefolosite, dacă municipalitatea şi Consiliul Judeţean vor obţine acordul CFR. Aceasta va fi și cea mai lungă, urmând să aibă circa 40 kilometri.

"Avem acordul primăriilor pentru aceste piste", a spus preşedintele CJ Bihor, afirmând că pentru cea din urmă există un acord de principiu al CFR, necesar deoarece administraţiile locale ar vrea ca traseul pistei până la Holod să urmeze rambleul căii ferate, ceea ce ar face evitabile exproprieri şi ar reduce cheltuielile pentru realizarea ei.

"Sper că în două luni vom avea un punct de vedere oficial din partea CFR", a mai spus Bolojan, afirmând că intenţia CJ Bihor şi a Primăriei Oradea este să profite de oportunităţile de accesare a unor fonduri europene pentru materializarea proiectelor.