Case, anexe gospodăreşti, garduri şi instalaţii vor fi făcute una cu pământul! Construcţia viitorului drum rapid din strada Ecaterina Teodoroiu va începe cu demolarea tuturor proprietăţilor care stau în calea progresului.

Operaţiunile de expropriere au demarat în secret, spre disperarea celor afectaţi, care îşi imaginează ce este mai rău. "Dacă ne cere Primăria o să plecăm, dar vrem să ştim cu cât vom fi despăgubiţi, ca să ne putem căuta un loc unde să ne mutăm acum, la bătrâneţe", spune Rodica Boţa, proprietara unei case din strada Adevărului.

Încep exproprierile!

Contestată încă din 2011 de locuitorii străzii Ecaterina Teodoroiu, construcţia drumului rapid dintre podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş, menit să ofere o alternativă la traficul aglomerat din Bulevardul Magheru, a intrat în fază de execuţie. Consiliul Local a aprobat joia trecută primul coridor de expropriere a imobilelor din calea viitoarei şosele. Delimitat de strada Făcliei şi dealul Ciuperca, acesta înaintează paralel cu linia ferată şi afectează patru case situate la intersecţia cu străzile Piatra Craiului şi Adevărului, trei anexe şi alte construcţii, în suprafaţă totală de 2.100 metri pătraţi, precum şi alţi 5.500 mp de teren liber.

Conform Alasso Company, evaluatorul tocmit de Primărie, oraşul va cheltui 2,2 milioane lei cu răscumpărarea bunurilor. Expropriaţii vor fi despăgubiţi la preţul pieţei, cu 24,4 euro pentru metrul pătrat de teren, şi cu sume între 286 şi 878 euro/mp de construcţie. Diferenţa între cele două limite de preţ e dată de materialul şi vechimea clădirii, care poate fi o casă din chirpici veche de jumătate de secol sau o construcţie din cărămidă ridicată în ultimii ani. "Cred că 24,4 euro este un preţ corect. Primăria a cumpărat teren pe dealul Ciuperca cu 21 euro", spune Cristian Popescu, director adjunct la AIO.

"Nu te poţi pune cu statul!"

Cea mai mare operaţiune de expropriere de după căderea comunismului a şocat orădenii. Când a auzit de ea, un bătrân a sunat la Primărie spunând că dacă va fi scos din casă se spânzură, iar un tânăr a ameninţat că dacă oraşul îi ia terenul îşi cumpără puşcă şi dă iama între copiii dintr-o şcoală, ca-n filmele americane. În câteva săptămâni, vociferările au fost strivite de tăvălugul birocratic. "Nu te poţi pune cu statul, că te bate pe banii tăi!", zice o femeie.

07_Ioan_Jurcut_bihoreanul.jpgProprietarii imobilelor care vor fi expropriate sunt stăpâniţi acum de furia neputincioasă a celui legat de mâini, acuzând Primăria că acţionează de pe poziţii de forţă. "Toţi banii munciţi în străinătate i-am băgat într-un teren din strada Făcliei. Fiind lângă parc şi bazinul olimpic, visam să fac aici o sală de sport. Acuma nu mai pot face nimic! Primăria îmi ia exact partea plană de teren şi îmi lasă panta", reclamă Ioan Jurcuţ (foto).

Evaluare "la secret"

Marioara Lipovan şi-a construit o casă între podul CFR şi hotelul Living In. Culmea ghinionului, a cheltuit o avere ca să îşi facă vila cât mai în deal, pentru a avea în faţa ei o curte, iar acum aceasta îi va fi luată. "După ce îmi iau 200 de metri din curte, şoseaua o să îmi treacă la un metru de casă. Nici n-o să pot deschide uşa garajului", reclamă femeia.

Marioara se plânge că exproprierile se fac la secret, de parcă proprietarii ar fi duşmani ai poporului. "Nu ne spune nimeni nimic. Când a fost aici evaluatorul, până să ies afară s-a şi băgat în maşină şi a plecat". Tot ce ştie a aflat din ziare. "Îşi bat joc de munca omului! Cu mine nu a discutat nimeni nici faptul că prin curte trece reţeaua de curent, nici că acolo e bazinul de apă cu ceasurile. Dacă astea ajung sub şosea, cine şi din ce bani îmi face altele?", întreabă femeia. Iar asemenea dileme au toţi expropriaţii...

"Nu ştiu nimic!"

07_Adrian_Barcan_bihoreanul.jpgAdrian Bărcan (foto), proprietarul unei case proaspăt renovate, cu anexe şi garaj, situate la intrarea pe strada Adevărului, are aceleaşi probleme. "Oficial nu ştiu nimic! Am înţeles că voi primi pe casă cam 131.000 euro, dar despre banii pe care i-am băgat în zidul de sprijin ca să nu coboare dealul peste şosea nu zice nimeni nimic". Adrian este cu atât mai supărat cu cât după expropriere municipalitatea îi va lăsa în deal cam 200 mp de teren fără nicio cale de acces şi nu ştie ce se va întâmpla cu acesta. "Mă voi consulta cu un avocat. Nu e corect să fim trataţi aşa", spune bărbatul.

La fel a păţit şi Cristian Iuhas, vecinul de peste drum, a cărui casă va fi şi ea demolată: "Eu stau în Ungaria. Am venit să văd ce se întâmplă, dar până acum nu m-a băgat nimeni în seamă. Dacă nu mă sună zilele următoare, plec înapoi".

De trei ori expropriere...

07_Rodica_Bota_bihoreanul.jpgProprietatea familiei Boţa, prima din partea dreaptă a străzii Adevărului, este deja la a treia expropriere în ultima sută de ani. Întâi, grădina a fost tăiată pentru construcţia liniei ferate, apoi pentru extinderea ei, iar acum pentru drum. "Aveam 3 ani când s-a construit casa. Cel mai mult am lipsit de aici o lună. Mi-e foarte greu să mă mut acuma, la bătrâneţe", spune Rodica Boţa (foto). Vinerea trecută, pensionara căuta cu înfrigurare pe site-ul Primăriei să vadă cu cât e dispus oraşul s-o despăgubească. "Am înţeles că este vorba de 44.000 euro, dar nu e ceva oficial", zice femeia.

Rodica e cu atât mai încurcată cu cât banii pentru casa părintească va trebui să îi împartă cu fratele. Iar din jumătatea care îi revine nu are nicio şansă să îşi ia altă casă. "Culmea ironiei, fiica noastră şi-a făcut casă tot aici, să ne fie aproape, iar acum probabil vom fi nevoiţi să ne mutăm la bloc".

Resemnată, Rodica nu vrea să dea Primăria în judecată. Întâi pentru că nu vrea să se opună binelui oraşului, apoi pentru că eventualul câştig suplimentar l-ar încasa avocaţii. Oricum, nimic nu i-ar compensa deranjul de a se muta la bătrâneţe din casa în care a stat o viaţă...


DRUM PESTE CASE
Vine demolarea!

Lung de circa 3,5 kilometri, viitorul drum rapid va costa circa 13 milioane euro. Cofinanţat în proprorţie de 50% din fonduri transfrontaliere, proiectul presupune exproprierea a şapte locuinţe şi a mai multor terenuri. Proprietarii primelor patru case au aflat că vor fi demolaţi doar pentru că le-a bătut la uşă evaluatorul trimis de Primărie să facă măsurătorile. Alţi trei proprietari din strada Gheorghe Doja vor afla şi ei curând că vine demolarea.

07_Cristian_Popescu_bihoreanul.jpgÎn ciuda nemulţumirilor orădenilor ţinuţi în ignoranţă, Cristian Popescu (foto), directorul adjunct al AIO, neagă că municipalitatea ar lucra pe ascuns. "Noi putem comunica oficial doar după acceptul Consiliului Local asupra exproprierii şi stabilirea preţului de către evaluator", zice Popescu. Cum documentele au fost finalizate abia joia trecută, AIO va chema expropriaţii la discuţii săptămâna viitoare.

Directorul recunoaşte că deranjul orădenilor puşi să se mute nu poate fi cuantificat în bani, dar spune că nemulţumiţii se pot adresa instanţei. Oricum, oamenii tot vor trebui să se mute, şi vor avea la dispoziţie între 3 şi 6 luni pentru a-şi găsi alte case. Lucrările vor fi scoase la licitaţie în martie şi vor începe în vară dinspre remiza CFR, tocmai în celălalt capăt, pentru ca expropriaţii să aibă timp să se mute.