Administraţiile locale din Oradea şi Nojorid pregătesc construirea unui drum nou care să lege peste câmpuri cartierul Grigorescu de comuna Nojorid.

Din Grigorescu în Nojorid

Potrivit studiului de fezabilitate, care a fost finalizat săptămâna aceasta, noua cale de rulare se va întinde pe 8,4 kilometri, va costa circa 9,5 milioane euro şi va avea un termen de predare de 18 luni, a transmis, miercuri, Primăria Oradea.

Primarii Ilie Bolojan şi Petru Baba, însoţiţi de directorul ZMO, Adrian Foghiş, au ieşit miercuri în teren pentru a verifica, cu harta în mână, traseul viitorului drum.

Şoseaua va constitui o alternativă la actual drum de Nojorid prin DN 79 diminuând aglomeraţia din giraţia de la ieşire din oraş şi traficul prin centrul comunei limitrofe.

Drum cu două braţe

Şoseaua va porni din bifurcaţia străzilor Hack Halasi Gyula şi Calea Nojoridului şi va avansa pe strada Nojoridului spre liziera pădurii din comuna limitrofă.

La limita administrativă dintre cele două localităţi drumul va avea două ramificaţii. Prima ramificaţie, cu o lungime de 1,7 kilometri, va porni din proximitatea aeroportului se va lega în sensul giratoriu care va fi amenajat la intersecţia drumului de Nojorid cu cel de Livada.

Cea de-a doua ramificaţie, lungă de 1,3 kilometri, va înainta peste câmp până în dreptul Primăriei Nojorid.

Ulterior, un alt treilea braţ care ajunge până în Apateu ar putea fi prelungit până în Băile Felix scutind şoferii care vin dinspre Arad să mai ocolească prin Oradea.

Cu pistă pentru biciclete

Viitorul drum de Nojorid va avea în partea dreaptă o pistă pentru biciclete lată de 1,5 metri pe toată lungimea lui.

Investiţia va mai cuprinde amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia DN 79, care va fi lărgit la două benzi pe sens, cu drumul comunal 77 care duce la Livada.

"Ne propunem ca cel târziu în cursul lunii august să aprobăm în consiliile locale ale celor două localităţi indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, în aşa fel încât în toamna acestui an să organizăm licitaţia iar lucrările să înceapă anul viitor, cel mai probabil din fonduri europene", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Loc de recreere în pădurea Nojoridului

Dincolo de reducerea traficului de pe DN 79, noul drum mai are avantajul viabilizării unor terenuri de lângă viitoarea cale de legătură.

"Împreună cu Primăria Nojorid ne propunem să punem în valoare pădurea din Nojorid, de lângă drumul de legătură propus, să o amenajăm ca o zonă de recreere pentru locuitorii din cartierul Grigorescu şi cei ai comunei Nojorid", a spus Bolojan, potrivit comunicatului.

Primarul de Nojorid speră că amenajarea viitoarelor piste pentru biciclete va duce la dezvoltarea turismului în zonă. "Noul drum de legătură va avea şi piste de biciclete incluse, ceea ce asigură cadrul propice pentru dezvoltarea unor circuite turistice în zona noastră", a spus primarul de Nojorid, Petru Baba.

Municipalitatea orădeană îşi doreşte înfiinţarea de astfel de drumuri către fiecare dintre localităţile limitrofe importante pentru a scădea aglomeraţia de pe actualele drumuri şi a asigura o mai bună conectare cu oraşul.