Parafrazând un vestit rapper din Aştileu, am ajuns să cânt: "Drumuri ca-n Bihor nu găseşti niciunde / Poţi să dai în gropi da' te şi poţi ascunde".

Merg destul de des prin ţară, dar o batjocură de drumuri ca pe la noi nu există nicăieri. De aceea, consider că e impropriu să avem denumiri pompoase, gen Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Drumuri Judeţene sau Drumuri Orăşeneşti. Termenii corecţi ar fi: Poteci naţionale, Hopuri judeţene şi Uliţe orăşeneşti.

Colegii de la TVS au început o campanie de prezentare a gropilor din ceea ce, cândva, erau şoselele bihorene. Cred că toată presa ar trebui să se ralieze acestei idei pentru a încerca, împreună, să-i sensibilizăm pe cei care, practic, au şters judeţul de pe harta României.

Eu m-am gândit să amplasăm pe marginea drumurilor panouri cu pozele celor vinovaţi. Ce poate fi mai mobilizator decât un afiş cu figurile care ne-au condus şi ne conduc, alături de un îndemn creştinesc: "Nu-i condamnaţi prea tare pentru starea drumurilor. Au şi ei mame". Am putea atârna bannere cu sloganul "Mulţumim din inimă partidelor" sau anunţuri mobilizatoare precum "Noi vrem să ne unim cu Clujul". Poate aşa răchiţeanul Boc se va îndura şi de năpăstuiţii bihoreni.

Nu-i vorbă, că şi oamenii acestui pământ şi-au bătut joc de bani, mimând asfaltări care se făceau exclusiv pe hârtie. Şi pentru ei aş avea lozinci înălţătoare: "Nu daţi banii la Selina / C-ăştia ne-au distrus maşina" sau "Ai luat banii cu purcoiu' / Însă drumuri ioc, Coroiu".

M-aş bucura dacă cititorii acestor rânduri ar veni cu idei care să poată pune presiune pe cei care taie panglici la orice roabă de asfalt azvârlită în gropi. Ce-ar fi să nu mai plătim taxa de drum? Iar dacă poliţiştii vin cu amenzi, să le cerem în instanţă să demonstreze că ceea ce, de pildă, uneşte Oradea de Ştei poate fi numit drum naţional...