Piaţa Unirii va fi modernizată de către o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener, care a câştigat la un preţ de 18,9 milioane lei cea de-a treia procedură de achiziţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor.

"Este vorba de un proiect complex la care am cerut materiale de calitate, fapt pentru care preţul la care a fost atribuită licitaţia este foarte apropiat de suma estimată", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Practic, grupul de firme Selina a pierdut pentru a doua oară în ultimele şase luni licitaţia pentru atribuirea lucrărilor din Piaţa Unirii fiindcă oferta sa a depăşit valoarea estimată. "Oferta asocierii al cărei lider este Selina a fost calificată ca inacceptabilă, pentru că preţul de 20,2 milioane lei depăşeşte cu 7% valoarea estimată", a spus Mălan.

Pentru a vedea lucrările începute cât mai repede, astfel încât să poată fi terminate până în decembrie 2015, municipalitatea a ales ca procedura de achiziţie să se desfăşoare sub forma unei cereri de oferte, în care termenul de depunere a ofertelor este de 10 zile, şi nu prin licitaţie, la care termenul de aşteptare este de cinci ori mai lung.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii vizează, între altele, transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai implică modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.