Atenţie, se înregistrează un val de rujeolă în creştere! Direcţia de Sănătate Publică Bihor avertizează, printr-un comunicat de presă, că într-unul din judeţele vecine, Cluj, la fel ca şi în Bistriţa, "evoluează focare de rujeolă la copii nevaccinaţi/incomplet vaccinaţi", iar în judeţul nostru există un număr mare de copii nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.

Potrivit evidenţelor DSP, în Bihor sunt 859 de copii fără nicio doză de vaccin împotriva rujeolei şi 3.542 de copii restaţieri la a doua doză, astfel încât un total de 4.401 copii din întregul judeţ sunt vulnerabili la îmbolnăvire. Numărul copiilor ce riscă îmbolnăvirea este, de fapt, mult mai mare, întrucât datele DSP nu includ şi minorii ai căror părinţi refuză declarat vaccinarea, din motive de "conştiinţă" sau pentru că sunt victime ale campaniilor "conspiraţioniste", conform cărora vaccinarea ar fi, dimpotrivă, dăunătoare.

În această situaţie, autorităţile medicale fac apel la părinţi să se prezinte cu copiii la medicii de familie pentru a li se administra vaccinurile împotriva rujeolei, care sunt gratuite.

"Vaccinarea se face la vârsta de 1 an cu prima doză, iar rapelul (n.r. – a doua doză, necesară pentru ca imunizarea să fie eficientă) se face fie la 5 ani, fie la 7 ani", a precizat marţi pentru BIHOREANUL dr. Dorel Ţîrţ, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului.

Rujeola este o boală infecţioasă cu grad mare de transmitere, care se manifestă prin erupţii cutanate, febră şi stare generală de sănătate alterată în ritm accelerat, putând provoca sechele copiilor vulnerabili prin nevaccinare.