"Din datele centralizate ale suprevegherii epidemiologice de rutină, pentru perioada 14-20 februarie 2011, în judeţul Bihor au fost 2.919 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 43 cazuri (1,47 %) au necesitat internare, 1.202 cazuri de pneumonii, din care 135 cazuri (11,23%) au necesitat internare, şi 13 cazuri de gripă (din care un caz a fost internat)", se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă.

În aceeaşi perioadă, Institutul Naţional Cantacuzino din Bucureşti a confirmat în Bihor şi două cazuri de gripă de tip B.

Potrivit şefului DSP Bihor, "valorile raportate pentru toate cele trei tipuri de infecţii respiratorii acute se află peste nivelul aşteptat de îmbolnăvire, calculat pe baza datelor multianuale".

În ce priveşte operaţiunea de vaccinare împotriva îmbolnăvirii cu gripă, DSP a primit 35.600 doze de vaccin antigripal în ultimul trimestru al anului 2010, fiind administrate de către medicii de familie până la 20 februarie un număr de 28.930 doze, iar campania de vaccinare antigripală continuă.

Prin acelaşi comunicat, conducerea DSP anunţă că în judeţul Bihor evoluează o epidemie de rujeolă. "Din totalul de 37 cazuri suspecte înregistrate din 15 ianuarie 2011 şi până în prezent au fost confirmate şapte cazuri, au fost infirmate alte şapte cazuri, iar pentru restul cazurilor se efectuează analize de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj-Napoca".

Cazurile de rujeolă sunt consemnate la persoane nevaccinate, în special în comunităţi de romi, din Oradea, Tămaşda, Oşorhei, Curtuişeni, Cheriu, Beznea, Ciumeghiu şi în împrejurimile oraşului Beiuş. "Peste 90% din cazuri au vârste cuprinse între 4 şi 11 luni, vârsta maximă la care s-a consemnat îmbolnăvirea prin rujeolă fiind de 16 ani", se arată în comunicatul DSP Bihor, care precizează că "metodologia naţională de intervenţie în epidemiile de rujeolă prevede, în caz de apariţie a unui caz, vaccinarea tuturor copiilor nevaccinaţi din comunitatea respectivă care au vârsta cuprinsă între 7 luni şi 7 ani".

DSP Bihor a primit de la Ministerul Sănătăţii 1.300 doze de vaccin ROR (rujeolă-rubeolă-oreion), din care până la 25 februarie 2011au fost distribuite către medicii de familie vaccinatori 236 doze.

"Dat fiind riscul de deces şi complicaţii majore în caz de îmbolnăvire prin rujeolă, DSP Bihor recomandă populaţiei să faciliteze copiilor efectuarea vaccinării antirujeolice conform Calendarului Naţional de Imunizare, la 12 luni şi la 7 ani, iar pentru comunităţile de romi care au o complianţă scăzută la efectuarea vaccinărilor solicită sprijinul autorităţilor locale din localităţile respective pentru creşterea participării romilor la acţiunile de vaccinare", se arată în comunicatul semnat de şeful Direcţiei Publice Bihor, Marius Pîrcioagă.