Direcţia de Sănătate Publică a transmis vineri detalii în legătură cu prima pacientă din Bihor diagnosticată cu gripă, înregistrată ca fiind şi prima româncă diagnosticată cu virusul gripal în acest sezon.

Astfel, potrivit unui comunicat semnat de şefa DSP, Daniela Rahotă, primul caz de gripă confirmat la o persoană din judeţul Bihor, este al unui tinere în vârstă de 19 ani, domiciliată în Oradea.

"Aceasta s-a prezentat, împreună cu restul familiei, la consultaţie la medicul de familie în data de 20.10.2020, cu următoarea simptomatologie: febră, cefalee, tuse, rinoree, fatigabilitate, stare anxioasă. S-a stabilit diagnosticul de Infecţie acută a căilor respiratorii superioare (IACRS) şi s-a prescris tratament simptomatic, antialergic, vitamine", anunţă comunicatul.

Probele biologice pentru testarea virusologică a gripei au fost prelevate în aceeaşi zi şi au fost transmise la laboratorul Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj.

Tânăra a fost testată și pentru Covid-19, iar rezultatul a fost negativ.

"Rezultatul a fost primit la DSP Bihor în data de 29.10.2020 şi confirmă infecţia cu virus gripal AH1N1. Testarea efectuată pentru virusul SARS-Cov-2 este negativă. Cazul şi contacţii au fost izolaţi la domiciliu", mai arată DSP.

Informarea mai menţionează şi că starea clinică actuală a pacientei este ameliorată.

Specialiştii avertizează că apariţia cazurilor de gripă va solicita şi mai mult sistemul medical, deja greu pus la încercare de pandemia de Covid-19. 

"Ciclicitatea simptomelor, revin şi dispar, ne duce spre coronavirus. Anamneza trebuie să fie minuţioasă. Vom face cât de curând un dublu diagnostic atunci când pacienţii se prezintă cu febră sau dureri musculare. Este obligatoriu să avem diagnosticul de coronavirus, dar trebuie să facem şi testul pentru gripă", a declarat, pentru Stirileprotv.ro, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.