O tânără în vârstă de 19 ani din Bihor este infectată cu virusul gripal de tip A H1N1. Este prima româncă diagnosticată cu gripă în acest sezon în România, conform informaţiilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. 

"Este o persoană de sex feminin, în vârstă de 19 ani, infectată cu gripă A H1N1. Astăzi (n.r. – joi) am primit la Direcţia de Sănătate Publică Bihor rezultatul testării virusologice de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, este centrul naţional de referinţă pentru gripă", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor. 

Deocamdată, reprezentantul instituţiei nu a putut oferi mai multe detalii despre primul caz de gripă, însă a precizat că DSP va reveni, vineri, cu o informare.

Potrivit unei informări a INSP, până pe 25 octombrie, în România au fost vaccinate antigripal 323.098 persoane din grupele de risc, cu vaccinuri distribuite de Ministerul Sănătăţii.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii, înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 51.730, cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

"Săptămâna 19 - 25 octombrie (S43/2020) - la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (92.414) şi cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636)", se arată în informarea oficială a INSP. 

În acest an, au avertizat specialiştii, apariţia cazurilor de gripă va solicita şi mai mult sistemul medical, deja pus la încercare de pandemia de Covid-19. 

"Ciclicitatea simptomeleor, revin şi dispar, ne duce spre coronavirus. Anamneza trebuie să fie minuţioasă. Vom face cât de curând un dublu diagnostic atunci când pacienţii se prezintă cu febră sau dureri musculare. Este obligatoriu să avem diagnosticul de coronavirus, dar trebuie să facem şi testul pentru gripă", a declarat, pentru Stirileprotv.ro, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.