"Începând cu 1 septembrie 2010, DSP Bihor a preluat şi transmis către Ministerul Sănătăţii peste 500 de dosare necesare eliberării certificatului de conformitate la toate categoriile de personal medical, înregistrând o medie lunară de aproximativ 100 de dosare", a informat, joi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, printr-un comunicat de presă.

Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, numărul medicilor, asistentelor şi farmaciştilor care au solicitat în acest interval de timp eliberarea actelor ce permit practicarea profesiei în Uniunea Europeană reprezintă o proporţie de aproximativ 4% din totalul cadrelor medicale medii şi superioare înregistrate în judeţul Bihor. "În Bihor avem înregistraţi 1.800 de medici, 500 de farmacişti şi 10.000 de asistenţi medicali", a afirmat purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Dr. Dorel Ţîrţ a declarat că nu toate cadrele medicale care solicită actele necesare practicării profesiei în celelalte state membre ale UE le şi primesc, în mod automat.

"Practicarea acestor profesii în baza unei calificări româneşti în celelalte state ale Uniunii Europene presupune obţinerea, pe lângă certificatul de conformitate, şi a unui certificat de bună practică din partea organizaţiei profesionale corespunzătoare din România, de exemplu pentru medici de la Colegiul Medicilor, pentru farmacişti de la Colegiul Farmaciştilor. Doar persoanele care au obţinut de la organizaţiile profesionale certificatul de bună practică îşi pot exercita profesia medicală într-o ţară a Uniunii Europene", a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.