Pe lângă un aparat RT-PCR instalat la laboratorul din Beiuş, ce va permite testarea Covid a locuitorilor din zonă, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a achiziţionat din veniturile proprii, şi un spectrofotometru, adică un aparat care permite detectarea metalelor în apă, legume şi fructe, dar şi un aparat de depistare a radonului. Vezi cât costă analizele!

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de către DSP Bihor, spectrofotometrul permite detectarea metalelor precum plumb, cupru, cadmiu, crom, fier, mangan, arsen, nichel, aluminiu, stibiu, sodiu, zinc şi seleniu în apă, legume şi fructe.

Aparatul, precizează DSP Bihor, va putea fi utilizat şi pentru măsurători la cererea cetăţenilor, contra cost, preţul minim fiind de 60 lei pentru detectarea unui element chimic din cele mai sus menţionate, detalii privind determinările putând fi obţinute de luni până vineri, între orele 8.00-14.00, la numărul de telefon 0259.268.628 (Laboratorul de Chimie sanitară).

DSP a achiziţionat recent şi o linie completă RT-PCR pentru testarea Covid, instalată în cadrul Laboratorului Teritorial Beiuş, care oferă testarea la cerere pentru cetăţeni la tariful de 200 lei, acelaşi cu cel practicat şi de laboratoarele spitalelor Municipal şi Judeţean din Oradea, precum şi de cel al spitalului din Marghita.

La cerere, Laboratorul din Beiuş va putea elibera buletinul de analiză şi în limba engleză. Detalii suplimentare privind analizele PCR pot fi obţinute în zilele lucrătoare, în intervalul orar 8.00 – 14.00, la numărul de telefon 0259.320.820 (Laboratorul Teritorial Beiuş) sau 0259.412.573 (Laboratorul de Microbiologie al DSP Bihor din Oradea).

De asemenea, un al treilea echipament achiziţionat de DSP Bihor din veniturile proprii este un aparat de determinare a radonului în apă, sol şi aer, asemenea analize putând fi efectuate şi ele la solicitarea cetăţenilor, contra unui tarif de 284 lei. Detalii suplimentare privind aceste analize pot fi obţinute, tot de luni până vineri între orele 8.00 – 14.00, la telefon 0259.268.644 (Laboratorul de Igiena Radiaţiilor).