Pentru că ferma din Ioşia nu împuţea suficient de tare oraşul, patronii Nutripork au decis să deschidă o porcărie şi mai mare la Palota. Fără să stea prea mult pe gânduri, primarul comunei Sântandrei şi-a dat acordul, iar instituţiile Statului, la rândul lor, au eliberat avizele de funcţionare.

Culmea este că în toată această afacere urât mirositoare exista un impediment legal. Nicio fermă nu poate fi amplasată la mai puţin de 1,5 kilometri de ultima casă într-o localitate, iar în teren distanţa s-a dovedit a fi mai mică. Ei, bine, aici a intervenit DSP-ul. DSP-ul este Direcţia de Sănătate Publică şi, în principal, este o instituţie inutilă care are ca singur scop asigurarea de sinecuri pentru unii membri de partid.

DSP-iştii au cerut, chipurile, un studiu prin care să se arate că şi sub 1,5 kilometri ferma nu e deranjantă pentru cetăţeni. Iar studiul a fost, evident, comandat şi plătit de Nutripork. Păi, dacă le dau şi eu bani marilor specialişti în rahat, ăştia sunt în stare să susţină că dejecţiile de porc miros de fapt a levănţică.

Concluzia e halucinantă: mirosul nu este periculos pentru oameni, ci doar s-ar putea să producă un disconfort locuitorilor. Au trebuit să fie plătiţi mari specialişti ca să ne explice că dintr-o răşină nu se poate muri.

Şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă, nu vede nicio problemă. De aceea nici nu m-aş mira dacă, doamne fereşte, sătenii din zona afectată i-ar depune la sediul instituţiei o cisternă cu dejecţii. Staţi totuşi calmă, doamnă, sănătatea dumneavoastră nu va fi pusă în pericol! Doar veţi suferi un uşor disconfort...

Citiţi pe această temă şi articolele

Mega-porcăria: La doi paşi de crescătoria de porci din Ioşia, care împute Oradea, s-a deschis una de trei ori mai mare, la Sântandrei! (FOTO)

DSP Bihor a dat undă verde noii ferme Nutrientul la o distanţă mai mică faţă de case decât cea cerută de lege pe motiv că... se poate!​