Peste 4.500 de bihoreni care au intrat în țară din 20 decembrie până duminică, 16 ianuarie, au fost sancționați de Direcția de Sănătate Publică a județului pentru că nu au completat formularul digital ce permite localizarea persoanelor confirmate cu Covid și a celor care au intrat în contact cu ele.

„De la intrarea în vigoare a OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, DSP Bihor a emis 4.693 procese-verbale de sancționare cu amenzi de câte 2.000 lei pentru tot atâtea persoane care au domiciliul în localități din județ, totalizând 9,386 milioane lei”, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă. „Unele persoane sancționate au început deja să plătească amenzile, altele le-au contestat în instanță”, a adăugat aceasta.

Potrivit OUG 129/2021, toți cetățenii care intră în România fără să aibă deja completat formularul digital PLF (Passengers Location Form) sunt obligați să-l completeze online în maximum 24 de ore după intrarea în țară, în caz contrar urmând să fie amendați cu sume între 2.000 și 3.000 lei de către direcțiile de sănătate publică județene.

„Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor constată contravențiile și aplică sancțiuni persoanelor care nu au completat formularul digital, pe baza datelor și informațiilor furnizate de Sistemul informatic integrat Formular digital de intrare în România”, precizează un comunicat al DSP Bihor dat publicității luni.

Detalii privind completarea PLF pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății și pe cel al Guvernului României.