Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor a identificat un număr de 97 medici de familie neînscrişi în nicio reţea de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, din totalul celor 341 medici de familie care au contracte cu CAS Bihor şi, pentru că nu îi poate sancţiona, apelează la bunul-simţ al acestora pentru a putea acorda pacientelor servicii de testare gratuită în acest scop.

Pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, în judeţul Bihor există două reţele de screening (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican Oradea). În cadrul acestor reţele medicii de familie au rolul de informare/consiliere a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani privind importanţa depistării cancerului de col uterin (inclusiv îndrumarea la un cabinet de ginecologie în vederea testării citologice Babeş-Papanicolau).

"Prin neînscrierea medicului de familie într-o reţea de screening, femeile eligibile din lista acestuia nu pot beneficia gratuit de acest serviciu preventiv (depistarea precoce activă a cancerului de col uterin)", explică un comunicat dat publicităţii vineri de către DSP, care îi şi "ruşinează" pe medicii în acest fel îşi dezavantajează pacientele: "Au fost identificate şi unităţile administrativ-teritoriale în cadrul cărora nici un medic de familie nu este înscris într-o reţea de screening: Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Bulz, Criştioru de Jos, Curtuişeni, Drăgeşti, Popeşti, Şoimi, Suplacu de Barcău, Tinca, Vârciorog, Viişoara".

Conform comunicatului, DSP "nu poate constrânge nicio unitate medicală (cabinete ale medicilor de familie sau spitale) să participe la activităţile de screening pentru cancerul de col uterin, putem doar să participăm la informarea furnizorilor şi populaţiei privind serviciul preventiv asigurat din fondurile Ministerului Sănătăţii".

Lista medicilor de familie neînscrişi într-o reţea de screening a fost comunicată şi celor două spitale din reţelele de screenind gratuit.

"Sperăm ca medicii neînscrişi să opteze cât mai curând posibil pentru una din reţele, iar ulterior să desfăşoare activitatea de consiliere/informare în vederea participării femeilor eligibile din lista proprie la depistarea precoce a cancerului de col uterin", spune conducerea DSP.