Printr-un comunicat de presă emis vineri, şeful DSP Bihor, Marius Pârcioagă, a anunţat că instituţia sa "a realizat o monitorizare a datelor privind datoriile unităţilor sanitare publice către furnizorii de bunuri şi servicii", iar rezultatul este că o parte din cele 14 spitale preluate de autorităţile publice locale bihorene au acumulat de la 1 iulie datorii în valoare totală de 22,12 milioane lei, din care 6,7 milioane peste termenele de scadenţă.

Potrivit DSP, din cele 14 unităţi sanitare analizate, nu au datorii peste scadenţă doar şase: Spitalul Orăşenesc Aleşd, Spitalul Orăşenesc Ştei, Spitalul de Psihiatrie Nucet, Centrele de Sănătate Valea lui Mihai şi Bratca, precum şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Celelalte opt spitale au datorii la furnizorii de bunuri şi servicii, la 30 septembrie 2010 situaţia fiind următoarea: Spitalul Judeţean - 9,03 milioane lei (din care peste termenul de scadenţă 2,5 milioane), Spitalul Municipal Oradea - 3,11 milioane (din care peste termen 1,37 milioane), Spitalul de Pneumoftiziologie - 2,16 milioane lei (peste scadenţă 0,74 milioane), Maternitatea - 2,04 milioane (din care peste termen 0,8 milioane), Spitalul de Psihiatrie - 1,5 milioane lei (din care peste termenul de scadenţă 0,28 milioane), Spitalul Municipal Beiuş - 1,42 milioane lei (peste scadenţă 0,41 milioane), Spitalul Municipal Marghita - 1,08 milioane lei (din care peste termen 0,42 milioane) şi Spitalul Municipal Salonta - 0,41 milioane lei (din care peste scadenţă 0,08 milioane).

În încheierea comunicatului, şeful DSP arată că "recomandă autorităţilor administraţiei publice locale care au în subordine spitale cu probleme financiare să se implice activ şi eficace în redresarea financiară a unităţilor respective, ca precondiţie de îmbunătăţire a performanţei manageriale şi a calităţii actului medical de care beneficiază pacienţii din judeţul Bihor. De asemenea, recomandăm şi managerilor spitalelor să ia măsuri de eficientizare a cheltuielilor şi stopare a pierderilor financiare pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a unităţilor respective".

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, a recunoscut că spitalele preluate de municipalitate continuă să acumuleze datorii, însă nu în ritmul dinainte de transferul de la Ministerul Sănătăţii şi nu din cauza descentralizării, ci a Casei Asigurărilor de Sănătate, care achită cu mari întârzieri banii cuveniţi spitalelor pentru serviciile prestate. "La 30 august, spitalele preluate de municipalitate în Oradea aveau datorii la scadenţă care totalizează suma de 0,45 milioane lei. Cauza nu este însă descentralizarea, dacă asta vrea cineva să sugereze, ci faptul că spitalele primesc cu întârziere fondurile de la CAS. Avem spitale la care CAS a rămas şi cu trei luni în urmă la plata serviciilor", a spus viceprimarul.