La o lună după confirmarea focarului de pestă a micilor rumegătoare într-o fermă zootehnică din Gepiu, acesta a fost lichidat și, prin urmare, cu o săptămână înainte de Paște, este permisă din nou sacrificarea ovinelor și caprinelor în întregul județ.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor atenționează, însă, că în această perioadă vor fi făcute verificări atât în abatoare, unități de procesare și magazine, cât și în trafic, asupra transporturilor de animale.
Liber la sacrificare
„Dorim să informăm cetățenii județului asupra faptului că, în urma activităților specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, în data de 11.04.2025 a fost stins focarul de pestă a micilor rumegătoare din localitatea Gepiu”, a informat luni Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
„Ca urmare, sub monitorizarea medicilor veterinari, este permisă mișcarea ovinelor și caprinelor între exploatații în cadrul județului, iar pentru sacrificare este permisă mișcarea ovinelor și caprinelor către abatoare autorizate sanitar veterinar atât din cadrul județului, cât și din alte zone ale țării, cu respectarea prevederilor legale”, a transmis DSVSA Bihor.
„Practic, acest lucru înseamnă că este din nou posibilă transportarea mieilor și oilor, a iezilor și a caprelor, de la exploatații la abatoarele autorizate, în vederea comercializării cărnii și produselor din carne”, a declarat BIHOREANULUI directorul executiv al DSVSA Bihor, Remus Moțoc.
Focarul de pestă a micilor rumegătoare lichidat vineri fusese confirmat într-o fermă de oi din Gepiu la finele primei decade a lunii martie.
Târgurile suspendate, restricțiile menținute
Totuși, DSVSA Bihor subliniază că din cauza situației epidemiologice, toate târgurile de animale din județ au activitatea suspendată pe termen nelimitat, iar vânzarea/achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în baza națională de date, care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor.
Este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA), comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport, astfel de operațiuni fiind sancţionate cu amenzi de până la 40.000 lei, plus confiscarea.
În cazul achizițiilor online, consumatorii sunt avertizați ca, pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, să verifice în prealabil dacă producătorul/comerciantul deține autorizație sanitar-veterinară, prin consultarea paginii de internet a DSVSA din județul în care se găsește vânzătorul.
Atenție la carne, ouă, lapte!
Pe de altă parte, DSVSA amintește că în această perioadă trebuie acordată o atenție deosebită achiziționării alimentelor specifice - ouă, carne, pește, lactate, cozonaci și produse de patiserie.
Ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului, să fie ambalate, marcate şi etichetate. Pe fiecare ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate.
În cazul laptelui crud și al produselor obținute din lapte crud, acestea pot fi comercializate inclusiv prin intermediul automatelor, în incinta spaţiilor special amenajate (hale de lactate) din pieţele agroalimentare și în magazinele proprii ale producătorilor. Comercializarea e permisă numai în ambalaje de unică folosinţă, în recipiente din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Pe perioada expunerii la vânzare și a comercializării, laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliță etc).
Carnea, inclusiv de oaie/capră, comercializată prin unități de alimentație publică (carmangerii, măcelării, supermarket etc.) trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar-veterinar.
DSVSA le cere bihorenilor să informeze de urgenţă această instituție dacă au cunoştinţă despre existența unor situaţii privind posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare și al comercializării animalelor. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și la circumscripțiile teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, la Call Center-ul ANSVSA, la numărul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.