Omul de afaceri Viorel Micula visează în stil mare. Milionarul intenţionează să construiască pe amplasamentul fostei fabrici Mecord din Piaţa Cetăţii primul complex imobiliar de dimensiuni metropolitane din Oradea.

Gândit să domine zona de la înălţimea celor 19 etaje ale celui mai mare bloc turn din oraş, edificiul ar urma să aibă două niveluri de parcare subterană, spaţii comerciale, piscină interioară şi sute de apartamente. Iar aprobările Primăriei par cea mai mică problemă!

De două ori mai mare!

magnatul bihorean Viorel MiculaMilionarul Viorel Micula (foto) vrea să implementeze un proiect cum n-au îndrăznit să viseze nici măcar comuniştii. Dacă în vremea lui Ceauşescu arhitecţii de partid proiectau Centrul Civic cu blocuri turn de 10 etaje, omul de afaceri vrea să ridice în Piaţa Cetăţii un edificiu de două ori mai înalt.

Conform Planului Urbanistic Zonal aflat în dezbatere publică pe portalul municipalităţii orădene, hectarul de teren pe care se afla întreprinderea comunistă Mecanica, devenită ulterior Mecord, urmează să fie ocupat de cea mai înaltă construcţie locuită din Oradea. Perimetrul delimitat de străzile Sucevei, Ion Ghica, Alexandru Vlahuţă şi Costa-Foru ar urma să găzduiască un ansamblu mixt cu destinaţie comercială şi locativă format dintr-un mănunchi de blocuri turn.

Turnurile lui Micula

Conform proiectului arhitecţilor bucureşteni ai firmei VP Ego Concept, edificiul conceput ca un cap de perspectivă, vizibil încă de la coborârea de pe Podul Dacia, va domina zona de la înălţimea celor 67 metri a unui turn cu 19 etaje, chiar în faţa intersecţiei de lângă Piaţa Mare.

La intersecţia străzilor Sucevei cu Ion Ghica, turnul va fi flancat de un bloc cu 16 etaje, înalt de 56 metri, iar în cealaltă parte, spre Costa-Foru, de un imobil de 46 metri cu 13 etaje. Cele trei turnuri vor fi unite între ele de o construcţie cu un nivel mai redus, de "numai" 10 etaje, la egalitate cu cele mai înalte blocuri din în zonă. De asemenea, pe latura dinspre strada Ion Ghica a terenului deţinut de firma magnatului, Central Business Consulting, ar urma să apară alte şase blocuri cu înălţimi între 5 şi 12 etaje.

În plus, conform proiectului de PUZ, pe partea dreaptă a străzii Ghica, ocupată în prezent de un şir de case şi de Biserica Penticostală Betel, ar putea fi construite blocuri înalte de 7-9 etaje, iar pe cea dinspre strada Costa-Foru, deţinută de mai mulţi proprietari, printre care şi patronul NovaEuro, Marius Fildan, ar putea fi ridicate construcţii cu 5-7 etaje. Cele două laturi, pe care Micula nu deţine teren, au fost proiectate doar ca exerciţiu de imaginaţie, pentru a da o linie orientativă viitoarelor dezvoltări imobiliare, ale altor proprietari.

Scos de la sertar

Deşi necunoscut publicului, proiectul lui Micula este vechi de un deceniu. Firma Central Business Consultig, care în 2006 a cumpărat cu 5 milioane euro fosta fabrică Mecord, a obţinut de la Consiliul Local încă din aprilie 2008 aprobarea unui PUZ ce prevedea construirea unui turn piramidal cu 24 de etaje.

Edificiul avea în partea inferioară birouri, spaţii comerciale, cinematograf şi funcţiuni hoteliere, iar la etajele superioare locuinţe. Criza economică a făcut însă ca proiectul să fie amânat. Clădirile fostei uzine mecanice au fost închiriate unor firme din trustul fraţilor Micula, cum ar fi fabrica de peleţi din Ioaniş şi compania de turism, până anul trecut, când relansarea sectorului imobiliar a făcut din nou atractivă ideea.

Provocările mărimii

 economistul Ovidiu Jula, responsabili de proiectNoul proiect e semnat de arhitecţi bucureşteni cu experienţă în blocurile turn. "Vrem ca proiectul să iasă din anonimat prin înălţime şi să devină reprezentativ pentru Oradea prin complexitate", spune economistul Ovidiu Jula (foto), unul dintre responsabilii de proiect.

Complexul imobiliar va avea două niveluri de subsol, cu locuri de parcare sub toate clădirile, şi un parter, sau poate chiar un prim nivel, cu spaţii comerciale, zonă de servicii şi o sală de sport sau chiar o piscină, în timp ce etajele superioare vor găzdui locuinţe. "Proiectul este încă în lucru. Vom vedea de câte apartamente va fi vorba şi cum vor arăta", spune Jula.

Până atunci, proiectanţii au de rezolvat probleme încă neîntâlnite în Oradea. "La jumătatea clădirii va trebui amplasată o staţie de repompare care să împingă apa la etaj, canalizarea va trebui să aibă ruperi de presiune ca să nu spargă ţevile, iar blocul va trebui să aibă uşi rezistente la foc, rezervă de apă şi multe altele", exemplifică economistul.

Cap la cap, investiţia va depăşi 20 milioane euro. "Modul în care va fi finanţată, prin credit bancar, prin vânzarea în timpul construcţiei sau altele, rămâne de văzut. Important e să obţinem anul acesta autorizaţia de construire, pentru ca în 2019 să începem lucrările".

"Nici vorbă!"

Autorizarea construcţiei nu va fi, însă, deloc uşoară. 40 de proprietari ai imobilelor de pe străzile învecinate viitoarelor turnuri au depus săptămâna trecută la Primărie o listă cu semnături prin care se opun proiectului.

Nagy Elisabeta (foto), proprietara unei case din strada Ion Ghica 7"Nu suntem de acord cu aşa ceva. Dacă se construieşte aici un bloc cu 19 etaje, n-o să mai avem soare", spune Nagy Elisabeta (foto), proprietara unei case din strada Ion Ghica 7. De aceeaşi părere este şi vecina de la numărul 9, Dorina Tempelean: "Dacă atunci când s-a tasat strada pentru asfaltare ne-au crăpat casele, ce-o să se întâmple când se vor săpa două niveluri de subsol? Nici vorbă să fim de acord!".

Poziţia vecinilor este împărtăşită şi de pastorul Bisericii Penticostale Betel, de la numărul 13, Liviu Apolzan. "Centrul oraşului ar trebui decongestionat, nu aglomerat şi mai mult. Biserica atrage 1.500 de credincioşi, dacă se mai fac şi blocuri turn cu sute de locuitori circulaţia în zonă se va bloca", argumentează pastorul.

Consultările continuă

Aflat în consultare publică până pe 26 iunie, proiectul PUZ-ului ar putea rămâne în dezbatere şi după termenul limită, din cauza opoziţiei vecinilor. "Perioada de consultare ar putea fi prelungită pentru ca iniţiatorii proiectului să le explice locuitorilor zonei ce anume vor face acolo", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Conducerea municipalităţii ia în calcul inclusiv organizarea unei dezbateri publice în sala mare a Primăriei, la care să fie invitaţi toţi cei afectaţi. Numai aşa proiectul s-ar putea lăsa cu un scandal monstru, tot dublu decât ce a văzut Oradea până acum...


MARE ŞI "TARE"
"E foarte bine!"

Proiectat la o înălţime de 67 metri, turnul din Piaţa Cetăţii ar urma să fie cea mai mare construcţie locuită din Oradea, depăşind turnul Primăriei (50 metri) şi cel al Bisericii Romano-Catolice din strada Dunărea (61 metri). Blocul cu 19 etaje nu s-ar putea compara însă cu edificii industriale precum releul de televiziune de pe Dealul Viilor (176 metri) ori furnalul fostului CET 1 (167 metri).

Gheorghe Vrăbiuţă (foto), administratorul asociaţiei de proprietari din blocul Cicero,Spre deosebire de vecinii direct afectaţi, reprezentanţii municipalităţii nu par să se opună unei astfel de construcţii. "Dacă o ridică, foarte bine. Orice investiţie imobiliară e foarte bună pentru oraş", spune primarul Ilie Bolojan.

De aceeaşi părere este şi Gheorghe Vrăbiuţă (foto), administratorul asociaţiei de proprietari din blocul Cicero, situat peste drum de viitorul turn. "Atâta vreme cât blocul nu va lua soarele de la ferestrele oamenilor, nu văd de ce aş avea ceva împotrivă".