Penitenciarul ar putea să părăsească Oradea. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, susţinerea de către municipalitate a programului naţional de investiţii care conţine Strategia eliminării penitenciarelor din centrul oraşelor.

"Mutarea acestui obiectiv în afara localităţii s-ar impune, atât din punct de vedere al potenţialului uban al locaţiei actuale, cât şi al succesului programelor de reeducare. Spaţiul limitat al actualului penitenciar nu permite desfăşurarea unor activităţi precum cele care implică prezenţa ONG-urilor şi nici extinderea ulterioară a locaţiei", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Potrivit documentului, construcţia unui penitenciar nou, cu o capacitate mai mare a locurilor de detenţie, ar putea rezolva inclusiv problema suprapopulării instituţiilor de gen, cum ar fi închisoarea din Satu Mare.

Conform Hotărârii de Guvern 818/2009, Penitenciarul Oradea are în administrare 24 hectare de teren în satul Cihei, comuna Sînmartin. Terenul este în proprietatea statului român şi ar putea oferi amplasamentul pentru o nouă puşcărie.

Pe lista de aşteptare...

În ultima şedinţă din an aleşii orădenilor au mai aprobat ordinea de priorităţi de pe lista pentru o locuinţă din fondul de stat întocmită în urma sesiunii de depunere de documente din perioda 1 august - 29 septembrie.

În urma analizării dosarelor, Comisia de analiză a solicitărilor de locuinţe din fond de stat a respins 45 din cele 186 de dosare depuse pe considerentul că nu s-au încadrat în criteriile stabilite prin Hotărârea de Consiliu Local 663 din 2017. Respingerea dosarului a fost contestată de doar doi solicitanţi, din care unul a şi obţinut includerea pe listă.

"Lista de priorităţi reprezintă documentul în baza căruia se face repartizarea efectivă a locuinţelor eliberate în cursul anului şi cuprinde toţi solicitanţii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate menţionate, în ordinea descrescătoare a punctajului primit", se menţionează în document.

UDMR se întoace

Pe de altă parte, Consiliul Local a mai aprobat joi revenirea UDMR Bihor în fostul sediu din pasajul Vulturul Negru, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii monument.

Uniunea va încheia cu reprezentanţii municipalităţii un contract de închiriere cu o valabilitate de trei ani începând din 1 ianuarie 2018 pentru o suprafaţă de circa 600 metri pătraţi situaţi la subsolul, mezaninul şi etajul clădirii.

UDMR Bihor s-a mutat din sediu la declanşarea lucrărilor de reabilitare a pasajului. Pe durata şantierului Uniunea şi-a desfăşurat activitatea în fostul sediu al Serviciului Parcări din Piaţa Independenţei. La jumătatea lunii decembrie, formaţiunea făcut demersuri oficiale pentru revenirea în fostul sediu.

Sală pentru doi

Tot joi, consilierii locali au aprobat încheierea unui contract de administrare a sălii de sport din campusul şcolar atât cu Colegiul Partenie Cosma, pentru elevii care urmează cursurile aici, cât şi cu CSM Oradea, pentru sportivii legitimaţi în club.

Potrivit contractului propus de municipalitate, pentru o valorificare cât mai eficientă, noua sală de sport va fi folosită între orele 8 - 16 de elevii colegiului iar între orele 16 - 22 de sportivi.

Cei doi administratori s-au obligat să nu subînchirieze sala, să îşi împartă cheltuielile de întreţinere şi să se îngrijească de bunurile din imobil.

Cum sala de sport din campusul şcolar a fost construită din fonduri europene, Primăria a obţinut acordul finanţatorului european înainte de a aproba folosirea de ei de către CSM, pentru a preveni aplicarea unor eventuale corecţii financiare.

Sere mai ia un mandat

În ultima şedinţă din acest an Consiliul Local a mai hotărât prelungirea cu încă doi ani a mandatului preşedintelui CSM Oradea, Şerban Sere (foto), ca reprezentant al municipalităţii în Consiliul de Supraveghere al societăţii Distrigaz Vest.

Sere îşi va derula cel de al doilea mandat în perioada 1 ianuarie 2018 . 31 decembrie 2019 şi va fi recompensat pentru prestaţie cu o indemnizaţie lunară de 10.000 lei.

Şerban Sere a preluat această funcţie în iulie 2016 de la fostul preşedinte al CSM Oradea, devenit viceprimar de Oradea, Florin Birta.

Primarul Ilie Bolojan a "argumentat" la acea dată că mandatul de reprezentant al municipalităţii în conducerea Distrigaz îi revine "prin tradiţie" preşedintelui clubului sportiv al oraşului.