Preşedintele USR Bihor, avocatul Cristian Rusu, şi preşedintele Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, inginerul chimist Carmen Lezeu, au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, lansarea în dezbatere publică a unui proiect de lege a mirosurilor, necesar – în opinia celor doi – în contextul în care în ultimii ani orădenii şi locuitorii unor localităţi învecinate, în special Sântandrei şi Palota, suferă din cauza mirosurilor emanate de agenţi economici precum Nutripork, dar nu numai.

„Demersul face parte dintr-o serie de acţiuni iniţiate de USR, precum impunerea unei hărţi a zgomotelor în Oradea ori lămurirea defrişărilor din zona Padiş, teoretic protejată”, a explicat Cristian Rusu.

Arătând că anul trecut locuitorii din Sântandrei, între care se numără şi ea, au reuşit să stopeze extinderea unei ferme de pui a societăţii Nutripork în contextul în care această firmă deranjează deja prin activitatea de creştere a porcilor, Carmen Lezeu a explicat că a sesizat atât Ministerul Mediului, cât şi Ministerul Sănătăţii, asupra poluării olfactive din Oradea şi Sântandrei, dar răspunsurile primite au făcut referire la faptul că legislaţia din România prevede un singur criteriu în această chestiune, şi anume fixarea unei distanţe minime la care trebuie să se afle fermele zootehnice faţă de zonele locuite, ceea ce nu asigură în mod real o protecţie faţă de noxele emanate de acestea.

Concluzia? Este necesară o lege a mirosurilor, care să prevadă mai multe obligaţii pentru agenţii economici nu doar din zootehnie, ci şi din industrie, cum ar fi de exemplu cele pentru tratarea dejecţiilor înainte ca acestea să fie depozitate şi apoi împrăştiate pe terenurile agricole.

Având în vedere că un cadru universitar de la Politehnica timişoreană, Rodica Militaru, a elaborat un proiect de lege a mirosurilor, USR Bihor a programat o dezbatere publică a acestuia, la care îi invită pe toţi cei interesaţi.

Dezbaterea va avea loc joi, 25 mai, începând cu ora 17.00, în sala mare a Primăriei Oradea, iar la aceasta organizatorii au invitat şi oficiali precum primarul Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, prefectul Claudiu Pop, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, urmând să participe, de asemenea, deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice a Camerei, şi senatorul Allen Coliban, membru al Comisiei de mediu.

Pentru ca proiectul să fie discutat în cunoştinţă de cauză, preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu, a promis că îl va pune la dispoziţia presei locale în cursul zilei de miercuri, aşa încât textul să fie citit de cei interesaţi să participe la dezbatere.