Dumitru Ţiplea, în vârstă de 45 de ani, este noul prefect al judeţului Bihor. În şedinţa de miercuri a executivului, la propunerea premierului Ludovic Orban a fost emisă o Hotărâre de Guvern pentru numirea lui Ţiplea, nominalizat la această funcţie încă din 29 noiembrie, printr-o decizie aproape unanimă a conducerii PNL Bihor, cu 29 voturi din cele 31 ale membrilor Biroului Politic Judeţean.

Încă înainte ca şedinţa de Guvern să se fi încheiat, Prefectura Bihor a anunţat presa locală, printr-un sms, că este invitată joi, la ora 13, la "ceremonia oficială de instalare a noului prefect, domnul Dumitru Ţiplea".

Ulterior, Guvernul a informat că a adoptat "Hotărârea privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect al judeţului Bihor de către domnul Ţiplea Dumitru".

Omul lui Bolojan

Originar din judeţul Maramureş, Dumitru Ţiplea a absolvit la Oradea trei facultăţi, în specializările Kinetoterapie, Psihologie şi Teologie, este căsătorit şi are doi copii, unul în vârstă de 9, iar celălalt de 11 ani, ambii elevi în Oradea.

În anii 2005-2007, Ţiplea a fost şef al Cancelariei prefectului Ilie Bolojan, iar când acesta a fost promovat la Bucureşti ca secretar general al Guvernului l-a urmat, fiindu-i consilier până în 2008. În acel an, când Bolojan a devenit primar al Oradiei, iar la şefia Consiliului Judeţean a fost ales Radu Ţîrle, pe atunci membru PNL, Ţiplea a fost "detaşat" pe lângă acesta, ca director de cabinet, însă a demisionat din cauza unor neînţelegeri cu şeful său, în 2010.

Până în prezent, liberalul a activat în sectorul privat şi a ajuns să deţină o avere considerabilă, derulând afeceri în domeniul energiei regenerabile, cu turbine eoliene şi panouri fotovoltaice, dar şi în agricultură.

Din "soldat", prefect

Contactat de BIHOREANUL, Dumitru Ţiplea a explicat că pentru a putea fi numit prefect, funcţie din categoria înalţilor funcţionari publici, a trebuit întâi să devină funcţionar public, participând la un concurs organizat pe un post de consilier superior la Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Arad, imediat după ce a fost propus de colegii săi din PNL Bihor. 

"Eu nu am avut niciodată intenţia să devin funcţionar public, dar s-au purtat consultări în cadrul PNL Bihor pentru o propunere în vederea numirii pe funcţia de prefect şi cea mai mare parte dintre colegi a susţinut varianta Ţiplea. Am zis că dacă acesta-i drumul, eu sunt un soldat, îmi asum treaba asta. După ce s-a luat hotărârea, m-am uitat pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, să văd unde este deschis vreun concurs. Am susţinut un concurs la Arad, pentru care m-am înscris în ultima zi şi pe care mai erau trei candidaţi. La examen am luat 89 de puncte la scris (n.r. – din 100), la interviu 99,67, iar luni am devenit funcţionar public", a declarat Ţiplea. 

El a precizat că nu a apucat "să meargă la serviciu", deoarece a doua zi a ajuns la Prefectura Bihor, prin transfer. De altfel, noul prefect a afirmat că nu este de acord cu "nesincronizarea" legislaţiei faţă de realitate: "Nu este corect ca Guvernul să trebuiască să numească un funcţionar care apoi trebuie să implementeze un program politic de guvernare". 

"Determinat" să de-PSD-izeze 

În declaraţia dată BIHOREANULUI, noul prefect a adăugat că, în opinia sa, chiar şi şefii instituţiilor guvernamentale deconcentrate ar trebui să fie politici, "ca să vină şi să plece odată cu Guvernul", tocmai pentru că ei sunt obligaţi prin lege să aplice politicile guvernamentale. 

În condiţiile în care, potrivit informaţiilor din interiorul PNL Bihor, ar avea "misiunea" să "cureţe" aceste instituţii de reprezentanţii PSD numiţi în ultimii ani, BIHOREANUL i-a cerut lui Ţiplea să confirme aceste date, însă s-a eschivat. "Pot să spun doar că atunci când am fost propus, toată lumea a vrut un om determinat, pentru că administraţia publică este înţesată de două partide (n.r. – aluzie la PSD şi UDMR) care şi-au tot pus oamenii şi i-au tot rotit fără să conteze nivelul lor de performanţă. Eu aş vrea ca mandatul, cât o fi el, scurt sau lung, să fie unul de construcţie. Vreau să fie în slujba cetăţenilor", a susţinut noul prefect.

Subprefect de la UDMR

De asemenea, întrebat despre viitorul subprefect, în condiţiile în care despre cel actual, Iuliu Delorean (propus de UDMR), se spune că va fi înlocuit cu un alt exponent al UDMR, Ţiplea a afirmat că nu cunoaşte decât faptul că funcţia a fost "rezervată" de formaţiunea maghiară.

"Poziţia de subprefect este negociată de UDMR încă de la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Ei au susţinut investirea Guvernului Orban şi s-au negociat câteva poziţii de subprefect în ţară şi la nivel naţional prin agenţii, între care şi poziţia de subprefect în Bihor. Pe cine vor propune ei sau dacă rămâne dl. Delorean, asta nu pot eu să spun", a afirmat Dumitru Ţiplea.