Sute de lumânări au fost aprinse, luni seară, în faţa Teatrului Regina Maria din Oradea, în semn de solidaritate cu toți cei afectați de războiul crunt pe care Rusia l-a pornit în Ucraina, fie că este vorba despre refugiați, soldați sau ucraineni rămași în țara lor.

Evenimentul „Un milion de stele pentru Ucraina", care a început după ora 17.30 şi a fost organizat de Asociaţiile Caritas Eparhial (a Episcopiei greco-catolice), Caritas Catolica (a Episcopiei romano-catolice) şi Kiwanis Art, a adunat în Piaţa Ferdinand circa 150 de persoane, printre care și mulți ucraineni refugiaţi în Oradea.

8 luni de război

În debutul emoționantului eveniment, au avut loc mai multe momente muzicale pregătite de Ansamblul claselor de operă de la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea şi de la Universitatea Creştină Partium Oradea. Aceştia au cântat, printre altele, „Ave Maria" şi „Pie Jesu".

La microfon au vorbit apoi episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi episcopul romano-catolic Böcskei László.

„Este o seară specială pentru că, iată, s-au împlinit astăzi opt luni de la începerea războiului din Ucraina. Aprindem aceste lumini ca semn de solidaritate pentru victimele şi refugiaţii războiului", a spus episcopul Böcskei László.

„Războiul aduce numai durere, lacrimi şi moarte. În aceste momente mă bucur că îi vedem aproape pe cei care au plecat din casele şi ţara lor, dar au găsit puterea de a-şi reface viaţa aici. Dumnezeu să binecuvânteze Ucraina!", l-a completat episcopul Virgil Bercea.

La eveniment au fost expuse și picturi realizate de mai mulți refugiați din Oradea, inclusiv copii. 

„Dumnezeule, salvează Ucraina!”

În timpul evenimentul, mai mulţi voluntari de la cele trei asociaţii au aprins lumânări şi le-au aşezat pe scările Teatrului şi în faţa acestora.

În limba ucraineană au vorbit apoi Olga Taranuha (foto mijloc) şi Masha Zalizniak (stânga), două refugiate care au devenit învăţătoare pentru micuţii care frecventează şcoala de la Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO) a Caritas Eparhial, în cartierul Rogerius.

Poveştile lor au fost traduse de părintele Alexandru (dreapta). 

Amândouă provin din zone afectate de război: Olga din regiunea Sumî, la 30 de kilometri de graniţa cu Rusia, iar Masha din regiunea separatistă Doneţk.

„Eu am venit aici singură din Ucraina, familia mea a rămas acolo. Mă bucur însă că aici am găsit oameni minunaţi care m-au ajutat să îmi găsesc un loc de muncă. Le mulţumesc din suflet românilor pentru ajutor", a spus Masha.

Cel mai emoţionant moment al serii a fost acela în care cântăreața ucraineană Angelina Ivancha le-a cântat celor prezenţi, în limba maternă, melodia „Dumnezeule, salvează Ucraina!".

Mulţi din cei prezenţi au vărsat lacrimi, în timp ce copiii şi adolescenţii au aşezat lumânări, rugându-se ca războiul să se termine curând.

Acțiunea „Un milion de stele” se desfăşoară anual în mai multe ţări europene precum Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia şi România, participanții urmărind să atragă atenția asupra unor cauze sociale importante și să-și exprime solidaritatea față de cei afectați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!