Într-un text publicat pe propriul blog, dar semnalat presei printr-un comunicat transmis inclusiv BIHOREANULUI, senatorul PSD Bihor Florian Bodog şi-a făcut bilanţul primelor 100 de zile ca ministru al Sănătăţii, funcţie despre care afirmă că îl „onorează şi responsabilizează profund”, fiind „cea mai importantă perioadă din întreaga mea carieră politică de până acum”.

În preambului prezentării sale, Bodog declară că „punerea în aplicare a Programului de guvernare al PSD, axat pe interesul și nevoile pacienților, pe păstrarea medicilor în țară și pe dezvoltarea infrastructurii medicale, reprezintă prioritățile mele zilnice și va rămâne astfel până în ultima zi a mandatului”, iar „cea mai mare provocare rămâne păstrarea echilibrului între gestionarea problemelor de zi cu zi ale ministerului și implementarea unei viziuni strategice de dezvoltare și modernizare a sistemului medical”.

Ministrul orădean al Sănătăţii şi-a enumerat reuşitele, opt la număr, începând cu „încheierea contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat între CNAS și deținătorii de autorizații de punere pe piață pentru medicamentele destinate afecțiunilor oncologice, hematologice și pacienților cu hepatită cronică cu virus C aflați în stadii de fibroză F2, F3 și ciroză decompensată”.

De asemenea, Bodog susţine că a redus birocraţia „prin desființarea comisiilor administrative care aprobă tratamentele medicale la nivelul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate”, că a suplimentat fondurile pentru programele naționale de sănătate şi că un proiect al legii privind suplimentele alimentare se află în procedură parlamentară cu termen de aprobare în trimestrul IV al anului.

Tot ca pe o reuşită vede ministrul Bodog chiar şi „eliminarea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din investiții”, deşi aceasta înseamnă diminuarea banilor disponibili în sistemul de sănătate.

În ce priveşte investiţiile, Bodog pomeneşte „prioritizarea” celor convenite cu Banca Mondială, astfel încât un împrumut de 250 milioane euro va fi utilizat pentru „dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România”, inclusiv cu echipamente de radioterapie pentru 12 centre naționale, neenumerate însă.

În fine, Bodog spune că sub conducerea sa Ministerul Sănătăţii a actualizat lista medicamentelor compensate, procedură ce va fi continuată de câte ori va fi nevoie, şi că au fost reduse cu 35% prețurile medicamentelor care ies de sub patent.

„Pot spune că am avut un prim trimestru bun, cu progrese notabile, cu crize gestionate eficient și cu îndeplinirea primelor măsuri din Programul de guvernare. Ministerul Sănătății a reușit să respecte în totalitate calendarul de angajamente asumate, toate măsurile planificate fiind adoptate și se află în implementare”, şi-a definit Florian Bodog activitatea din primele 100 de zile.