Aşa cum şi-a propus, tânărul pugilist orădean Angelo Covaci, de la Gym Mar Strong, a reuşit să-şi adjudece medalia de aur şi, implicit, titlul de campion naţional, în cadrul categoriei 50 kg de la întrecerile Campionatului Naţional de box pentru juniori, competiţie care s-a desfăşurat în weekend la Târgu Jiu.

"Am fost 118 sportivi de la 40 de cluburi. Am avut cinci adversari pe categorie, dar doi au plecat şi am rămas trei. Astfel, am boxat doar în finala pentru aur, la categoria 50 kg. În finală am boxat cu un adversar din Miercurea Ciuc, pe nume Ionică Popa de la Regaz, pe care am reuşit să-l înving. De asemenea, am susţinut încă un sparring cu Santiago Ioniţă de la Rapid Bucureşti", a declarat marţi pentru BIHOREANUL sportivul pregătit de antrenorul Viorel Crăciunea.

În finală, Angelo Covaci l-a învins pe Ionică Popa, legitimat la Regaz Miercurea Ciuc, la puncte, cu decizie de 5-0. Meciul însă a fost mult mai echilibrat decât s-ar crede după decizia arbitrilor.

"Pot să spun că e un început bun pentru cariera mea, rezultatul de la Târgu Jiu permiţându-mi să particip la Europenele de juniori, care se vor desfăşura în perioada 23-30 noiembrie, în Bulgaria, unde, din nou, la fel ca la Naţionale, îmi propun să cuceresc medalia de aur. Finala de la Târgu Jiu a fost intensă, cu un adversar destul de bun, iar decizia la puncte de 5-0 nu a reflectat întocmai situaţia din ring, confrunarea fiind mai echilibrată", a mai spus proaspătul campion naţional.

Sportivul orădean reuşeşte să aducă, astfel, un nou titlu naţional la box pentru Oradea după o pauză de 13 ani.

"Este o bucurie deosebită pentru noi, pentru club, dar şi pentru Oradea, dacă-mi permiteţi, un oraş în care doar Gym Mar Strong mai face performanţă în box", a declarat antrenorul Viorel Crăciunea.

Şi Ion Marin, proprietarul clubului, a apreciat performanţa sportivului, dorind să tragă, însă, un nou semnal de alarmă cu privire la inechitatea finanţării din sportul românesc. "Ne bucurăm pentru acest nou titlu naţional cucerit după o pauză de aproape 15 ani. Din păcate explicaţiile pentru această pauză sunt multiple. Sportul românesc se află într-un declin continuu, copiii de astăzi sunt preocupaţi de cu totul alte activităţi şi foarte puţini sunt cei care doresc să muncească şi să se antreneze pentru a ajunge campioni. Sistemul este, în primul rând, de vină, deoarece sportivii nu sunt deloc stimulaţi. (...) Este o mare nedreptate, deoarece corect ar fi ca Guvernul să aloce fonduri exclusiv în baza rezultatelor, a performanţelor, nu aşa cum se întâmplă la ora actuală", a precizat Marin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru Angelo Covaci urmează acum o nouă provocare, Campionatele Europene, programate în perioada 23 noiembrie - 3 decembrie, în Bulgaria, la Sofia. De altfel, de luni, el va pleca la lotul naţional, unde va susţine pregatirea şi unde va avea şi câteva meciuri în compania unor sportivi străini.