Tribunalul Bihor a analizat, vineri, cererea de arestare preventivă formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe numele fostului primar al municipiului Beiuş, Nicu Odobasianu, şi al omului de afaceri Ciprian Berindea, administratorul firmei Top Construct Grup.

Dezbaterile au început la ora 12, în şedinţă secretă, şi s-au întins pe mai bine de trei ore. Judecătoarea Crina Munteanu, şefa Secţiei Penale, a declarat şedinţa închisă la ora 15.30, luând un termen pentru deliberări: întâi de două ore, prelungit apoi cu alte două ore.

Între timp, ordonanţa de reţinere emisă de procurori pe numele lui Odobasianu şi Berindea, valabilă pentru o perioadă de 24 de ore, a expirat şi, ca urmare, cei doi au părăsit sediul Tribunalului pe răstimpul deliberărilor şi au revenit la ora stabilită pentru reluarea procesului.

Şedinţa s-a reluat la 19.30, când judecătoarea a anunţat că respinge cererea de arestare formulată de DNA pe numele celor doi şi a dispus luarea măsurii alternative, aceea de a nu părăsi ţara pentru următoarele 29 de zile.

Soluţia Tribunalului Bihor nu este definitivă. A şi fost atacată, prin recurs, atât de reprezentantul DNA, cât şi de avocatul omului de afaceri, iar procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea. "Am formulat recurs deoarece considerăm că nu se impun măsuri restrictive. Faptele sunt vechi, de 5 ani, iar de 3 ani de zile au fost începute cercetările, timp în care clientul meu s-a prezentat la fiecare solicitare a organelor de urmărire penală", a explicat Răzvan Doseanu.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, fostul subprefect Nicu Odobasianu este acuzat că, pe vremea când a fost primar de Beiuş, a facilitat ca administratorul Top Construct Grup să încaseze ilegal aproape 2 milioane de lei.

Atât Odobasianu cât şi Berindea au fost reţinuţi, joi, de procurorii DNA, iar vineri au fost duşi în cătuşe la Tribunal, cu propunere de arestare preventivă.

Afaceristul e acuzat că ar fi încasat, cu complicitatea lui Odobasianu, aproape 2 milioane de lei pentru lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare în Beiuş, lucrări care în realitate nu au fost executate. În dosar procurorii DNA cercetează, în total, 16 persoane.

Detalii pe această temă, în articolul: Fostul subprefect PSD Nicu Odobasianu, reţinut de DNA