Luni seară, la Centrul Oncologic din Oradea a fost finalizată instalarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule, un echipament modern cu ajutorul căruia medicii obţin mai multă precizie în "bombardarea" ţesuturilor cuprinse de cancer, aşa încât ţesuturile din jurul celor bolnave să nu fie afectate de efectele negative specifice tratamentelor radiologice.

"Mai chel"...

Noul echipament, a explicat BIHOREANULUI Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal din Oradea, în cadrul căruia funcţionează Centrul Oncologic, este unul marca Elekta, produs în Marea Britanie, dar are o configuraţie elementară. "Este, ca să folosesc o expresie mai plastică, mai "chel", într-o configuraţie de bază, mult mai modest decât cel de care avea nevoie Centrul Oncologic", spune Foncea.

Centrul Oncologic din Oradea a fost deschis în decembrie 2012 cu un singur accelerator liniar de particule, achiziţionat atunci cu 1,9 milioane euro, deşi fusese construit cu două buncăre, pentru două asemenea echipamente. Din cauză că în fiecare an în judeţ sunt descoperite 2.000 noi îmbolnăviri cu cancer, dar acceleratorul poate fi folosit în mod ideal pentru tratarea a doar 8 persoane pe zi, în mod evident echipamentul a fost suprasolicitat în permanenţă, iar necesitatea achiziţionării a încă unuia era evidentă.  

... în loc de "dublu"

Cel de-al doilea accelerator urma să fie achiziţionat anul trecut cu fonduri UE prin programul transfrontalier Ro-Hu, în baza unui "proiect strategic" al judeţului Bihor, elaborat de Consiliul Judeţean după consultări cu municipalitatea şi cu specialişti ai principalelor spitale din Oradea, cel Judeţean şi cel Municipal, ambele din subordinea Primăriei.

Deşi iniţial proiectul cuprindea achiziţia unui accelerator performant, în valoare de circa 3,2 milioane euro, la propunerea fostului ministru Florian Bodog, care a promis că Ministerul Sănătăţii va cumpăra asemenea aparate pentru spitalele din ţară, acest obiectiv a fost scos din proiectul strategic al CJ care, în acest fel, a scăzut de la valoarea de 12 milioane euro la doar 9 milioane euro.

În final, acceleratorul promis de Bodog a fost achiziţionat printr-un program al Ministerului Sănătăţii, cu doar 1,48 milioane euro, deşi în mai 2017, când conducerea CJ Bihor anunţa "excluderea" echipamentului din proiectul strategic, vicepreşedintele CJ Ioan Mang, şeful PSD Bihor, promitea că Ministerul va cumpăra unul atât de sofisticat încât "va costa dublu" faţă de primul accelerator, cel achiziţionat în decembrie 2012.

"Iată adevărul"

În ciuda faptului că noul accelerator liniar de particule pentru Centrul Oncologic din Oradea este mult mai modest decât primul, de acum 7 ani, fostul ministru Bodog nu a ratat ocazia de a se lăuda cu aportul său. Marţi dimineaţă, el a postat pe Facebook un mesaj în care arată că investiţia de 1,48 milioane euro a fost "realizată de Ministerul Sănătăţii în cadrul unui Program naţional pornit în timpul mandatului meu de ministru al sănătăţii".

Postarea lui Bodog vine după altele două cu iz electoral, în care s-a lăudat cu contribuţia sa la extinderea UPU de la Spitalul Judeţean, respectiv cu dotarea spitalelor cu "câte un CT şi RMN" care ar fi fost "deja instalate".

BIHOREANUL a arătat, însă, citându-i pe şeful UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea, şi pe managerii de la Judeţean, dr. Gheorghe Carp, şi Municipal, Dacian Foncea, că fostul ministru nu are niciun merit în extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe (proiect început în 2016, când Bodog nu era ministru) şi, de asemenea, că niciunul dintre spitalele orădene nu a fost dotat cu vreun CT sau un RMN, aşa cum se laudă senatorul şi preşedintele PSD Oradea.

Reacţia fostului ministru? "Fiţuica de campanie a primarului Bolojan şi a PNL, mă acuză că n-aş fi făcut nimic pentru sănătatea din Oradea. Pentru pacienţii care beneficiază de servicii medicale mai bune în spitalele orădene, iată adevărul, în mai multe episoade", promite Bodog în noua sa postare, fără a se sfii să plaseze o virgulă fix între subiect şi predicat.

Funcţional "la toamnă"

În ce priveşte cel de-al doilea accelerator de particule, acesta urmează să fie verificat prin mai multe testări şi apoi licenţiat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, ceea ce va dura, potrivit managerului Spitalului Municipal, câteva luni. "Noul accelerator, dacă va rămâne în configuraţia modestă în care ne-a fost oferit, va putea fi folosit peste câteva luni, probabil la toamnă, mai spre sfârşitul anului", spune Foncea.

Managerul speră, însă, să obţină banii necesari upgradării echipamentului. "Modernizarea lui la standardele europene actuale ar costa aproape un milion de euro, bani pe care nu îi avem. Consiliul Medical al Spitalului, adică toţi cei 25 de medici şefi de secţii, au votat să alocăm toţi cei 180.000 euro primiţi pe un proiect Ro-Hu pentru dotare pentru upgradarea acestui nou accelerator, ceea ce sperăm să putem face dacă Ministerul Sănătăţii va asigura diferenţa de aproape 800.000 euro. Am solicitat deja doamnei ministru Sorina Pintea să ne sprijine cu această sumă, având în vedere configuraţia modestă a acceleratorului", a explicat managerul Spitalului Municipal.