La 9 ani de la intrarea în PD Bihor, după un stagiu de alţi 7 ani în diversele formaţiuni liberale (din care ultima, în 2001, PNL), Mircea Gelu Budău a anunţat, miercuri, că renunţă la funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PDL pentru poziţia de membru de rând în UNPR.

Trădat de colegii PDL-işti

Întrebat, la conferinţa de presă desfăşurată la sediul acestei formaţiuni, ce anume i-a determinat decizia, Budău a răspuns că nu se mai regăsea în PDL şi, la insistenţele jurnaliştilor, a „dat din casă" câte ceva din atmosfera ce domină rândurile democrat-liberalilor, una în care „nimeni nu se mai înţelege cu nimeni".

„Nu m-am gândit să mă înscriu în PNL, pentru că acolo e domnul Ilie Bolojan, domnul Cornel Popa... Iar între PSD şi UNPR am ales UNPR pentru că am simţit că aici m-aş regăsi mai bine. Are trei lideri de valoare (n.r. - Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea şi Marian Sârbu) şi este o formaţiune care va creşte încet, dar sigur. În PDL, la vârsta mea, nu mai puteam să spun ceva. Simţeam că mereu se uită cineva peste umărul meu. Chiar şi Biroul Permanent Judeţean al PDL a crezut că eu nu puteam ieşi la pensie cum se face omeneşte, cu o ţuică, cu pupături... Căci, în fond, pensionarea este o sărbătoare...", a spus Budău, făcând astfel referire la modul în care a fost "lucrat" personal de către câţiva foşti colegi PDL-işti.

O „mârlănie"

Budău a amintit că în urmă cu două săptămâni, a fost pusă în discuţia BPJ persoana care să conducă Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, de la a cărei şefie el intenţiona să se pensioneze în luna ianuarie, fiind însă forţat s-o facă intempestiv, după ce în BIHOREANUL fusese acuzat de mai mulţi medici veterinari, inclusiv membri PDL, că îşi exercită funcţia abuziv.

La respectiva şedinţă a BPJ, Budău a primit doar 6 voturi de încredere, un adjunct al său de la DSVSA, Dan Lung, 4 voturi, iar un altul, Sorin Hodişan, 16 voturi, astfel că acesta din urmă a fost pus şef în locul său.

Din culisele „debarcării" sale, Mircea Budău a mai dezvăluit că în timp ce el era plecat la Bucureşti în delegaţii, adjunctul său, Sorin Hodişan, „şi-a făcut campanie electorală, sprijinit de Traian Abrudan (n.r - fost subprefect, vicepreşedinte al organizaţiei) şi de Florin Oros (n.r. - consilier judeţean). O mârlănie...", a spus Budău, făcând legătura cu un episod mai vechi pentru care acum Abrudan i-a plătit poliţa: „Vă pot spune că după alegerile din 2008, când s-a pus problema numirii prefectului, între Gavrilă Ghilea şi Traian Abrudan, eu l-am votat pe Ghilea, iar împotriva acestuia au sărit Abrudan şi Matei".

„Nu mai e PD-ul de altădată..."

Tot la insistenţele jurnaliştilor, Budău a povestit despre fostul său partid că „nu mai e PD-ul de altădată", atmosfera în organizaţie fiind dominată de tensiuni şi conflicte între membrii importanţi.

„După plecarea domnului Filip (n.r. - demisia din funcţia de preşedinte a fostului primar Petru Filip), în PDL este plin de şefi. Or, eu zic că şi în armată sergentul este mai periculos pentru soldaţi decât generalul", a spus proaspătul fost vicepreşedinte, referindu-se la faptul că există numeroşi pretendenţi la şefia PDL Bihor din rândul unor personaje care nu se ridică la înălţimea funcţiei.

În ce priveşte lupta dintre cei doi candidaţi înscrişi în lupta pentru preşedinţia PDL Bihor, Ştefan Seremi şi Radu Pentie jr, Budău a comentat: „Va fi o luptă grea, în care vor conta mult echipele. Ştefan Seremi a ajutat foarte mult primarii şi consilierii locali ai partidului. Juniorul lui Pentie e un băiat care vrea să se afirme, iar tinerii vor să scape de cei în vârstă, numai că trebuie să arate că se ridică la nivelul lor. Dar în PDL echipele nu se ştiu. Se făcea o şedinţă în sală, se termina şedinţa oficială, iar apoi începeau alte şedinţe, neoficiale, în tot felul de săli...", a spus Budău, descriind existenţa grupărilor rivale din Parcul Traian.

„Secretara, cea mai PD-istă"

Întrebat de jurnalişti dacă, înainte de a se înscrie în UNPR, şi-a înregistrat demisia din PDL sau dacă măcar şi-a anunţat foştii colegi, Mircea Budău a afirmat că, potrivit Legii partidelor, nu era obligat să-şi depună demisia din vechea formaţiune înainte de a se înscrie în cea nouă. Ca atare, a găsit de cuviinţă să-şi anunţe intenţia doar secretarei PDL Bihor, Doina Bogdan, cunoscută ca „Doamna Doina, cea mai PD-istă din organizaţie".

Budău a mai anunţat, de asemenea, că gestul său va fi copiat şi de alţi foşti colegi din PDL, primul care a şi făcut acest pas fiind Octavian Floruţa, fost şef al DSVSA, pe care - de altfel - l-a propus conducerii UNPR Bihor să ocupe una din funcţiile de la conducerea instituţiilor descentralizate negociate cu PDL. „Domnul Floruţa a fost şi dumnealui multă vreme membru PDL, dar a venit la UNPR şi a fost propus să ocupe una din cele două funcţii de director adjunct negociate cu PDL. Una este la DSVSA, cealaltă la APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură)", a spus Budău.

Întrebat cum se negociază funcţiile de la conducerea instituţiilor descentralizate, Mircea Budău a explicat că „negocierile se poartă la centru, între Eugen Nicolicea, din partea UNPR, şi Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur, din partea PDL".

În finalul conferinţei de presă, Budău a repetat că s-a înscris în UNPR fără a pretinde nicio funcţie de conducere, însă preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, Gheorghe Pintea, a intervenit arătând că va propune alegerea fostului PDL-ist într-o funcţie de vicepreşedinte la apropiata Conferinţă Judeţeană, programată pe vineri, 12 noiembrie.