Şeful Poliţiei române, chestorul Liviu Popa, a declarat, vineri, la Oradea, că, în urma tragicelor accidente petrecute pe autostrăzile din Ungaria şi soldate cu moartea unor cetăţeni români, poliţiştii din cele două state vor acţiona după un plan comun pentru a prevenirea unor astfel de evenimente.

"S-a pus la punct un plan comun de acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere, iar săptămâna viitoare, miercuri, în localitatea Artand din Ungaria va avea loc o întâlnire tehnică a poliţiştilor care vor fi implicaţi în proiect. Acolo se vor prezenta măsurile care se vor lua în următoarea perioadă", a declarat şeful Poliţiei Române, prezent la Oradea în cadrul unei întâlniri bilaterale româno-ungare.

Verificări comune

Chestorul Liviu Popa a mai arătat că unele dintre măsuri vor viza intensificarea verificărilor comune ale poliţiei rutiere şi autorităţilor din domeniu. "Este necesară identificarea cauzelor care au dus la acele tragedii şi stabilirea unui pachet complex de măsuri în care vor fi implicate toate autorităţile rutiere, una din aceste măsuri fiind intensificarea verificărilor comune ale Poliţiei rutiere şi a celorlalte autorităţi din domeniu", a mai spus Popa.

În ultimele şase luni, 22 de cetăţeni români au murit în trei accidente grave petrecute pe autostrăzile din Ungaria. Ultimul incident rutier s-a petrecut pe 11 noiembrie, când cinci români şi-au pierdut viaţa şi 27 au fost răniţi după ce un microbus românesc a intrat într-un TIR slovac pe autostrada M70, la granţia Ungariei cu Slovenia.

Discuţii bilaterale

La întâlnirea bilaterală a poliţiştilor români şi unguri desfăşurată, vineri, la Hotel Dacia Continental din Oradea, au participat şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestorul şef Marian Tutilescu, şeful Poliţiei române, chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, şi adjunctul şefului Poliţiei ungare, generalul Halmosi Zsolt, respectiv şefii inspectoratelor de poliţie judeţene Bihor, Arad, Timiş şi Satu Mare şi omologii ungari din  judeţele Hajdu-Bihar, Bekes, Csangrad, Szabolcs-Szatmar-Bereg.

În cadrul disucţiilor care au evaluat stadiul cooperării bilaterale, s-au abordat teme de interes precum intensificarea schimbului de date şi informaţii pentru combaterea crimei organizate în Europa de Sud-Est, evoluţia fenomenului infracţionalităţii economice transfrontaliere şi dezvoltarea operaţiunilor comune pentru combaterea acestor ameninţări. Totodată, au fost analizate soluţii pentru conectarea bazelor de date dar şi pentru întărirea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii crimei transfrontaliere.

„De asemenea, au fost purtate discuţii legate de desfăşurarea activităţilor comune pentru pregătirea specializată a Poliţiei şi a Poliţiei de Frontieră, dar şi despre accesarea fondurilor europene", a mai spus inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.