Pe clădirea Filarmonicii din Oradea, situată în strada Moscovei nr. 5, au fost amplasate, de miercuri, schele pentru reabilitarea ce urmează să fie executată de firmele Trameco şi Drum Asfalt (din grupului Selina), care au câştigat o licitaţie organizată în acest scop de către Consiliul Judeţean Bihor.

Lucrările vor costa 1,986 milioane lei şi presupun schimbarea acoperişului, repararea faţadei şi a tâmplăriei, trebuind finalizate într-un termen de 9 luni de la începerea lor.

Clădirea Filarmonicii a fost revendicată în anul 2002 de Episcopia Romano-Catolică din Oradea, însă de atunci Comisia Specială de Retrocedări de la Bucureşti nu s-a pronunţat.

Întrucât legislaţia interzice autorităţilor publice din România să investească în clădiri revendicate, întrucât există riscul ca banii să fie cheltuiţi pentru ca instituţiile să predea entităţilor care obţin retrocedări bunuri reparate la cheie, în această situaţie Consiliul Judeţean Bihor l-a mandatat pe preşedintele Pásztor Sándor să negocieze cu Episcopia Romano-Catolică o înţelegere potrivit căreia, în cazul în care aceasta obţine o decizie de retrocedare, să achite CJ Bihor contravaloarea cheltuielilor de reabilitare, în compensare cu chiria care va fi percepută pe următorii minimum 10 ani.

De precizat că, deşi consilierii judeţeni au decis prin vot şi reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari din strada Republicii, pentru a fi amenajată ca sediu pentru CJ Bihor, conducerea instituţiei nu a luat nicio măsură pentru demararea lucrărilor şi la acest imobil reprezentativ, în condiţiile în care lunar plăteşte sume importante pentru închirierea, de către diverse structuri din subordinea sa, a unor clădiri aflate în proprietatea unor persoane fizice şi firme.