La câteva zile după data de 7 aprilie, când a intrat în vigoare un nou cod al frontierelor Schengen, ce instituie controale sistematice la toate frontierele spaţiului de liberă trecere din cadrul UE, cozile uriaşe din vămile de vest au determinat reacţii din partea a doi parlamentari bihoreni, care cer Ministerului de Interne să soluţioneze această problemă ce restrânge, practic, dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor europeni.

Atentat la libera circulaţie

Printr-o declaraţie în plenul Camerei superioare, senatorul PNL Cornel Popa consideră că aplicarea Regulamentului 399/2016 a "bulversat" punctele de frontieră din România din cauză că Poliţia de Frontieră verifică toate documentele de călătorie în mai multe baze de date: în cele ale Interpol, în Sistemul de Informaţii Schengen şi cele naţionale, atât la ieşirea, cât şi la intrarea în ţară. "Noile prevederi lovesc din plin libera circulaţie a cetăţenilor, garantată în UE, şi le răpesc ore importante din timpul lor, aşteptând în coloană la frontieră", a spus Popa. 

"Firmele își riscă relațiile comerciale din pricina întârzierilor și neonorării la timp a comenzilor, cei care lucrează într-o țară dar locuiesc în alta, în localitățile de la graniță, își riscă locurile de muncă, și toți cei care tranzitează vama au de pierdut în urma noilor reglementări", a arătat liberalul.

Senatorul liberal arată că noul sistem prevede, însă, excepţii în caz de "aşteptări prea lungi la frontiere'', cu posibilitatea reintroducerii unor controale punctuale, astfel că a cerut Ministerului Administraţiei şi Internelor să precizeze "cum va ajuta cetăţenii români să nu-şi petreacă în vamă ore bune din vacanţa de Paşti", mai ales că recordul de aşteptare la vama Borş a fost de 7 ore.

Modelul croat

La rândul său, senatorul UDMR Cseke Attila a interpelat-o pe şefa MAI, Carmen Dan, arătând că aglomeraţia din vămi aminteşte cozile de acum 20 de ani.

Precizând că "fenomenul a apărut şi la alte graniţe din interiorul UE", cum ar fi între Croaţia şi Ungaria, respectiv Croaţia şi Slovenia, Cseke subliniază că premierul croat, al celei mai noi ţări membre UE, a declarat că "implementarea directivei UE la frontiera cu Croaţia a creat condiţii cu totul insuportabile în ultimele zile" şi a suspendat temporar aplicarea reglementării. 

Având în vedere situaţia şi preconizata creştere a traficului rutier în preajma Paştelui, Cseke i-a cerut şi el ministrului Carmen Dan să-i comunice "ce demersuri urgente doriţi să luaţi pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei ale României".