Peste trei ani, Spitalul Orășenesc din Aleșd va avea un nou ambulatoriu de specialitate, în baza unui proiect elaborat întâi pentru a fi finanțat cu fonduri europene nerambursabile, dar care în cele din urmă va fi derulat de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.

Investiția a fost anunțată de UDMR Bihor, printr-un comunicat care îl citează pe ministrul bihorean Cseke Attila, subliniind că „Investițiile în rețeaua spitalicească sunt cruciale și urgente. Avem mult de recuperat în acest domeniu, astfel că facem demersuri pentru a putea demara cât mai multe investiții la nivel național și în județul Bihor”.

Potrivit comunicatului, este vorba despre o nouă clădire, care va avea laborator de analize și un compartiment de radiologie dotat cu CT, aparat de radiologie și mamograf, un compartiment pentru recuperare medicală și balneologie, precum și cabinete de medicină internă, pediatrie, ginecologie, chirurgie, neurologie, psihologie, oftalmologie, psihiatrie, diabet, endocrinologie, cardiologie și ORL.

Termenul pentru finalizarea investiției este de aproape trei ani, a mai precizat UDMR Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, primarul din Aleșd, Ioan Todoca, a explicat că noul ambulatoriu al Spitalului Orășenesc va fi amenajat într-o clădire pe care a început s-o construiască sucursala locală a Băncii Agricole în urmă cu mai bine de un deceniu și a intrat apoi în proprietatea statului și administrarea Ministerului Justiției, de la care orașul a obținut-o prin transfer.

„În 2018 am depus un proiect ca să putem folosi clădirea ca ambulatoriu, pe fonduri europene prin Programul Operațional Regional, dar proiectul a fost respins, primul sub linie, așa că în 2019 l-am depus și la Compania Națională de Investiții. Recent am aflat că acum a fost aprobat”, a declarat primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca.

Potrivit acestuia, proiectul prevede, de asemenea, și alte dotări, precum un ascensor panoramic pentru 8 persoane, un sistem energetic cu panouri fotovoltaice, electrocadriografe, aparat Dexxa (pentru evaluarea densității osoase), un exoftalmometru pentru endocrinologie, holtere EKG și TA, iar pentru ortopedie inclusiv un fierăstrău electric folosit în amputații.