Membri şi simpatizanţi ai PDL, între care şi preşedintele Ştefan Seremi, angajaţi ai Prefecturii, o reprezentantă a PNL şi una a UDMR, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prefectul Gavrilă Ghilea şi câţiva membri ai familiei autoarei au asistat, vineri, la lansarea cărţii Andreei Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, "Forţa politică a femeilor".

Societate cu "defect"

Autoarea, remarcată până nu demult mai ales prin propunerea de a oferi o cină persoanei care îi va avansa propuneri de relansare a economiei României, şi-a întâmpinat invitaţii cu umor, mărturisind că vine cu plăcere la Oradea deoarece aici s-a ales "cu cel mai bun soţ din lume" şi cu "cea mai straşnică soacră", aceştia aflându-se, de altfel, în auditoriu.

Andreea Vass a afirmat că volumul este rodul preocupărilor privind reprezentarea femeilor în politică, faptul că abia 10% din românce sunt reprezentate în politică fiind considerat de autoare un "defect societal". Cartea, a spus ea, analizează "ce anume le determină pe femei să nu se implice în viaţa politică", ce calităţi trebuie să aibă femeile care vor să intre în politică şi să fie remarcate, dacă pot femeile să lupte cu bărbaţii de la egal la egal şi dacă este cazul ca şi în România, ca în unele state nordice mai ales, să fie introdusă o lege care să asigure femeilor o cotă minimă pentru conducerea unor instituţii.

Sub semnătura Andreei Vass, cartea găzduieşte texte scrise de politicieni şi politiciene, în special din PDL (precum, de pildă, Roberta Anastase, Traian Igaş, Sulfina Barbu, Teodor Baconschi), dar nu numai. De altfel, la Librăria Humanitas din Calea Republicii au fost prezente două dintre reprezentantele altor partide care au contribuit la apariţia cărţii, şi anume viceprimarul Rozalia Biro (UDMR) şi directoarea Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan (PNL).

Este femeia om?

Despre carte au fost invitaţi să vorbească şi consilierul prefectului Gavrilă Ghilea, Florin Ardelean, şi fostul consilier al fostului primar PDL Petru Filip, Sorin Borza, care au contrariat o parte a asistenţei, obişnuită mai ales cu complezenţele.

"Să ne gândim că în secolul XVII se mai discuta în mediile intelectuale dacă femeia este om", a cerut Florin Ardelean, care a amintit, de asemenea, că nici între scriitori nu sunt mai mult de 10% femei, de vreme ce chiar în librărie numele de pe coperţi ale autorilor dovedeşte acest lucru. "La televizor văd că femeile din politică îşi pierd feminitatea", a mai spus Ardelean, punctând apoi că el, personal, nu este de acord să se asigure femeilor o cotă minimă de reprezentare în politică.

Sorin Borza a susţinut că "primul contact intelectual cu doamna Vass l-am avut citindu-i articolele de economie", după care s-a declarat dezarmat de faptul că a vorbit după Ardelean. "Îmi propusesem să fac un excurs cu mai multe trimiteri filozofice, dar colegul meu Florin Ardelean mi-a luat pâinea", a spus Borza, nevoit să pună capăt scurt "expozeului" cu concluzia, adâncă, potrivit căreia "femeia este un bun inevitabil în viaţa noastră".

Fireşte, după sesiunea de discursuri a urmat una de autografe, cei mai dornici să aibă semnătura consilierului pe probleme economice a premierului Emil Boc fiind membrii şi simpatizanţii PDL.