Cu unanimitate de voturi, aleşii bihorenilor au adoptat în reuniunea de joi un proiect de hotărâre pentru „aprobarea documentaţiei tehnico-economice, faza DALI (n.r. – studiu de prefezabilitate) aferent obiectivului Reparaţii capitale sediul Consiliului Judeţean Bihor, str. Republicii nr. 35”.

Viitor sediu administrativ

Concret, este vorba despre un set de schiţe prezentate de arhitectul Cristian Puşcaş, cel căruia CJ Bihor i-a comandat documentaţia şi care a întocmit un „proiect de intervenţie” asupra clădirii, aşa încât aceasta să fie transformată dintr-o ruină aflată în plin centrul oraşului în sediu administrativ al judeţului.

Potrivit explicaţiilor date de Puşcaş consilierilor judeţeni, reabilitarea fostei Policlinici Mari ar urma să includă lucrări de reparare a faţadelor, de consolidare şi mansardare, dar şi de recompartimentare a spaţiilor interioare. Astfel, a spus arhitectul, CJ se va putea muta din actualul sediu, de numai 1.300 metri pătraţi, într-unul de 5.400 metri pătraţi, care ar putea găzdui şi alte structuri ale Consiliului pentru care în prezent instituţia plăteşte chirii de mii de euro lunar unor persoane fizice şi juridice private. Puşcaş a precizat, însă, că aşa cum a fost planificată de CJ finanţarea, lucrările s-ar putea întinde pe durata a patru ani.

„Mă bucur că aţi ajuns la această soluţie, pe care noi am susţinut-o încă de la început”, a comentat liderul grupului de consilieri judeţeni PNL, Ionel Avrigeanu.

Fost palat al Finanţelor

Construită la începutul secolului trecut de statul austro-ungar de atunci ca Palat al Finanţelor şi intrată în proprietatea statului român ca urmare a Tratatului de Pace de după Primul Război Mondial şi Marea Unire, clădirea din strada Republicii nr. 35 a fost revendicată în anii 2000 de Ordinul călugărilor romano-catolici mizericordieni, care a pretins că numai terenul de sub clădire fusese al statului.

După o soluţie nefavorabilă CJ, emisă în 2009 de Autoritatea Naţională pentru Retrocedări, procesul pentru dreptul de proprietate asupra Palatului a fost declanşat de fostul preşedinte Radu Ţîrle şi câştigat în mandatul succesorului acestuia, Cornel Popa.

După instalarea actualei conduceri, preşedintele Pasztor Sandor s-a mulţumit doar să finanţeze învelirea clădirii într-o plasă de protecţie, ulterior lansând propunerea de a o vinde, în timp ce vicepreşedintele Ioan Mang a vehiculat varianta transformării ei întâi ca magazin de lux, iar apoi ca hotel exclusivist.

Deşi consilierii PNL au insistat ca imobilul să devină sediu al CJ, reprezentanţii PSD-UDMR-ALDE au respins propunerea prin vot în iulie 2017, pretextând că schimbarea destinaţiei clădirii ar trebui aprobată de Ministerul Sănătăţii, pentru ca la finele toamnei trecute să fie, totuşi, de acord cu ea.