Mie mi-a plăcut cum s-a descurcat până acum inspectorul general şcolar Virgil Blage. Nu i-a tremurat mâna să le dea peste bot celor care se credeau mici "Dumnezei" prin şcoli din provincie şi în general a arătat că stăpâneşte problemele. Nu pot însă să-l aprob în noul scandal ce zguduie învăţământul liceal orădean.

Din cauză că numărul de elevi a scăzut simţitor, e limpede că şi numărul claselor de liceu se reduce. Asta înseamnă că există licee în situaţia de a nu-şi mai justifica existenţa. Nu cred că e cazul să plângem de mila lor, oricum rata de reuşită la Bacalaureat a acestora era comparabilă cu nivelul unei alcoolemii.

Cei care au reacţionat primii au fost gojdiştii. Li se pare nemeritat ca reducerile de clase să se facă proporţional, la toate şcolile, numai pentru ca şi alte licee să aibă de lucru. Iar aici le dau dreptate. Dacă liceul Gojdu are posibilitatea fizică să şcolarizeze mai mulţi elevi, să o facă, iar şcolile fără căutare şi rezultate să dispară sau să se transforme în şcoli profesionale.

Sună cinic, dar doar aşa poate vom rezolva problemele provocate de elevii admişi la liceu cu media 2 şi ceva. Există riscul ca aceştia să păcălească cumva bacalaureatul, să-şi cumpere efectiv o diplomă pe la o "privată", după care să inunde sistemul bugetar, parazitând finanţele ţării până la adânci bătrâneţi.

Este evident că ţara a ajuns în halul acesta pentru că avem nu doar absolvenţi de licee analfabeţi funcţionali, ci şi de facultate, imbecili sadea.

Nu doar elevii vor avea de profitat, concentrându-se în licee bine cotate, în care se face şcoală. Mai există un efect benefic. Profesorii slabi sau dezinteresaţi, care s-au replicat din nişte elevi submediocri, vor trebui să dispară din sistem. Un sistem în care - altă tâmpenie - dascălii au aceleaşi salarii, chiar dacă produsul muncii unora este egal cu zero.

E vremea curăţeniei. Să vedem cine are curajul să dea cu mătura.