Fuga, fuga, dar degeaba

"După ce s-a grăbit cu adoptarea noii legi a educaţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi pentru care a trebuit să se pronunţe până şi Curtea Constituţională, ministrul Daniel Funeriu amână aplicarea ei, pentru că nu s-a obosit să elaboreze normele de aplicare", a declarat senatorul PSD Ioan Mang, membru în comisia de învăţământ a Senatului, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Mang a povestit că noua lege a educaţiei trebuia să intre în vigoare joi, însă de la adoptarea ei, adică de anul trecut, ministrul Funeriu nu a elaborat normele de aplicare, ci s-a mulţumit doar să-şi laude legea.

"Pentru că ieri trebuia să intre în vigoare noua lege, dar nu există norme de aplicare şi, deci, nu poate fi aplicată, abia ieri noapte ministrul a semnat un ordin prin care se obligă să aplice tot vechea lege, până la elaborarea unor norme de aplicare pentru noua lege. Şi mai penibil este că în acest ordin, Funeriu spune, la articolul 4, că "ministrul educaţiei emite instucţiuni pentru buna desfăşurare a procesului educativ-instructiv", adică îşi dă lui însuşi un ordin", a explicat senatorul Ioan Mang.

"Suntem foarte curioşi cine îl va sancţiona pe domnul ministru dacă nu va executa propriul său ordin", a mai comentat Mang această anomalie.

Pensionarea profilor, pericol pentru elevi

Liderul PSD Bihor a afirmat, în faţa jurnaliştilor, că şi anexele ordinului emis joi seară de ministrul Educaţiei sunt la fel de "ridicole" şi de vătămătoare, atât pentru elevi şi studenţi, cât şi pentru profesori.

"Ordinul de ministru are două anexe, în care impune pensionarea tuturor cadrelor didactice imediat ce împlinesc vârsta de 65 de ani, urmând ca aceştia să aibă posibilitatea să predea în continuare doar în sistemul de plată cu ora", a spus senatorul Ioan Mang.

În opinia parlamentarului social-democrat, reglementarea impusă de ministru este aberantă şi riscantă: "În primul rând, conform legii, pensionarea unor cadre didactice generează modificarea statelor de funcţii şi, tot conform legii, modificarea statelor de funcţii din unităţile şcolare nu poate fi făcută în timpul anului şcolar. Concluzia e că, dacă un cadru didactic e pensionat în timpul anului şcolar şi nu acceptă să continue la plata cu ora, există riscul ca acele cursuri pe care le preda el să nu le mai predea nimeni", a spus Mang.

Ofiţer SPP, boss la Educaţie

Tot în legătură cu sistemul de învăţământ, senatorul Ioan Mang a mai adus un reproş, dar îndreptat asupra premierului Emil Boc, pentru una din numirile "cu cântec" făcute de acesta.

Este vorba de numirea ca secretar general la Ministerul Educaţiei a unui fost ofiţer al Serviciului de Pază şi Protecţie, Corvin Nedelcu, deşi acesta este în acelaşi timp şi secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Tineret şi Sport.

"Nu discut ce trecut are acest SPP-ist, dar ca secretar general la Agenţia pentru Tineret şi Sport a vrut să înstrăineze bazele sportive şi taberele şcolare. Acum e pus secretar general şi la Minister pentru că probabil se gândeşte să scoată la mezat şi alte bunuri ale Ministerului", a spus Mang.

De asemenea, senatorul PSD a comentat şi faptul că, în cursul anului trecut, fostul ofiţer SPP era considerat de Traian Băsescu drept "unul dintre oamenii mogulului Sorin Ovidiu Vântu", pentru ca acum el să fie avansat şi mai mult. "Văd că deşi Băsescu îl tot critică pe Vântu, oamenii lui îi promovează pe oamenii lui Vântu", a remarcat Mang pe un ton ironic.