La capătul ediţiei 2011 a Săptămânii Teatrului Scurt, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a anunţat numele câştigătorilor premiilor oferite de organizatori şi decise de un juriu prezidat de criticul Ludmila Patlanjoglu, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, în componenţa căruia s-au mai aflat actorul Anton Tauf, de la Teatrul Naţional din Cluj, criticul orădean Mircea Morariu, teatrologul Dan Marius Zarafescu şi criticul Claudiu Groza.

Lista premianţilor

Premiul pentru cea mai bună scenografie a revenit orădencei Vioara Bara, pentru spectacolul "Casa Bernardei Alba", de Federico Garcia Lorca, pus în scenă la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroşani.

Szasz Eniko a fost răsplătită cu premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul Femeia din spectacolul "Prah", de Spiro Gyorgy, jucat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara.

Cel mai bun actor a fost desemnat Harsanyi Attila, pentru rolul Hess din spectacolul "Decalogul după Hess", de Alina Nelega, al Companiei de Teatru Aradi Kamara Szinhaz.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat lui Sorin Militaru, pentru spectacolul "Casa Bernardei Alba", pus în scenă la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroşani.

În aplauzele intense ale spectatorilor, actorii orădeni ai Teatrului Regina Maria au fost încununaţi cu premiul special al juriului, pentru spectacolul "Biloxi Blues", pe un text de Neil Simon, în timp ce premiul pentru cel mai bun spectacol a fost acordat reprezentaţiei "Prah" a Teatrului Maghiar de Stat Csiki Gergely din Timişoara.

În fine, premiul pentru creaţie dramatică, stabilit de un juriu format din scriitorii Ioan Moldovan şi Traian Ştef, de la Revista Familia, cărora li s-a alăturat fostul secretar literar al Teatrului orădean, Elisabeta Pop, a fost acordat, ex-aequo, pieselor "Cameleonul perfect", de Laurenţiu Budău, şi "Nu-nţeleg ce se întâmplă", de Mihai Ignat, care au concrat cu alte zece texte înscrise în concurs.

Politică de râs

După anunţarea premiilor, publicul a asistat la spectacolul "Vacanţă în Guadelupa", al Teatrului Nottara din Bucureşti, după un text al dramaturgilor francezi Pierre Sauvil şi Eric Assous, o comedie în două acte regizată de Diana Lupescu ai cărei protagonişti au fost actorii Mircea Diaconu, Ion Haiduc, Crenguţa Hariton, Dani Popescu, Ada Navrot şi Corina Dragomir.

Subiectul comediei îl constituie moravurile politicienilor, povestea fiind una simplă, bazată pe comicul de situaţie şi de limbaj, care nu a necesitat mari eforturi din partea actorilor. Pe scurt, un ministru (al Agriculturii), aflat la casa sa de vacanţă din afara Parisului, îşi savurează succesul în opinia publică alături de frumoasa sa soţie şi de asistentul personal, până când - la un moment dat - tihna îi este tulburată de un coleg de partid, deputat, care îl înştiinţează că a strâns date compromiţătoare despre actele sale de corupţie. Pentru a nu-l da în vileag, la gazeta "Le Cannard enchaine" (Răţoiul înlănţuit), dar şi la Procurorul Republicii, deputatul îi cere ministrului, nici mai mult, nici mai puţin, decât să-i "împrumute" superba consoartă pentru a petrece cu aceasta opt zile în insula Guadelupa.

Pentru că frumoasa soţie nu acceptă să-şi sacrifice virtutea, ministrul îşi vede deja cariera încheiată când, deodată, în toiul nopţii, îl sună însuşi Preşedintele Republicii pentru a-l anunţa că-l face premier.

Fericit, ministrul o convinge în cele din urmă pe soţie să accepte şantajul şi să plece cu deputatul, când se produc două întâmplări neprevăzute. Dosarul compromiţător e fotografiat de o jurnalistă (dar căreia i se "confiscă" totuşi cardul aparatului foto), iar deputatul şantajist ajunge el şeful Guvernului, după ce se află că l-a şantajat şi pe Preşedinte, astfel încât ministrul Agriculturii nu ajunge premier, dar nici la puşcărie, căci i se oferă portofoliul... Justiţiei.

Reprezentaţia a fost bine primită de public, care a apreciat atât partitura, cât şi jocul actorilor, răsplătit la capătul a aproape două ore cu aplauze generoase şi sincere.