La o zi după ce s-a aflat că un elev al Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși a fost agresat sexual în internatul școlii chiar de pedagogul de serviciu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan (foto), a zis că astfel de situații grave ar putea fi evitate dacă angajații din învățământ ar fi evaluați temeinic, la controalele medicale anuale pe care le fac.

„M-aș bucura dacă personalul medical de specialitate ar fi mult mai atent atunci când emite aceste avize”, a declarat Abrudan, joi, într-o conferință de presă, răspunzând întrebării BIHOREANULUI despre ce ar trebui făcut ca școlile să fie locuri sigure pentru elevi.

Inspectorul general a precizat că și pedagogul cu pricina avea actele medicale la zi, fiind considerat de medicii care l-au evaluat apt pentru a lucra în învățământ.

Întrebat, în acest context, dacă el crede că aceste avize se dau prea ușor, Abrudan a confirmat: „Având în vedere experiența de opt ani ca inspector de resurse umane (n.r. între anii 2012 și 2020), apreciez că da, uneori se dau ușor”, a răspuns șeful IȘJ Bihor.

Abrudan a precizat că a mai avut discuții cu Direcția de Sănătate Publică Bihor și cu Colegiul Medicilor pe această temă și că în trecut a comunicat și Ministerului Educației convingerea că evaluarea medicală a angajaților din învățământ trebuie făcută mai temeinic.

„Nu ne dorim personal angajat în sistemul de învățământ preuniversitar care să nu respecte un minimum de deontologie profesională, indiferent de poziția pe care o ocupă. Urmează ca în perioada imediat următoare să transmit în mod oficial o adresă scrisă către DSP și Colegiul Medicilor, prin care îi voi ruga să ne asigure sprijin, ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a mai declarat Horea Abrudan.

Noi acuzații la adresa pedagogului

Așa cum BIHOREANUL a arătat, Dalacsi Felix (46 de ani) a fost reținut, miercuri, de Poliția Bihor, după ce un elev de 15 ani de la Liceul Constantin Brâncuși l-a acuzat că l-a pipăit pe mâini și pe picioare, în sala de forță a internatului unității de învățământ. Confruntat cu acuzația, pedagogul a recunoscut și și-a dat demisia.

Bărbatul lucra ca pedagog în acest internat din 2021 și, potrivit directorului Gabriel Mic, nu a fost niciodată reclamat pentru niciun fel de faptă care să încalce legea sau normele deontologice.

Totuși, împotriva lui Dalacsi apar noi mărturii, care arată că acesta avea apucături nefirești de mulți ani și care sugerează că mai mulți minori ar putea fi victimele lui. Un orădean a declarat BIHOREANULUI că a fost abuzat sexual de același Dalacsi în 2002, în timpul unei tabere de vară. Atunci, victima avea 14 ani și, din rușine, nu a reclamat fapta, mărturisind că acum regretă asta, pentru că tăcerea i-a permis agresorului să continue să abuzeze și alți copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!