Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a spălat picioarele a 12 studenţi ai Seminarului Teologic Greco - Catolic de Oradea, în încheierea slujbei religioase din Joia Mare, oficiate în Catedrala "Sfântul Nicolae".

Încins cu ştergar, Prea Sfinţitul s-a aplecat, a spălat şi sărutat simbolic picioarele tinerilor aşezaţi pe scaune, asistat de doi preoţi care îi aduceau la îndemână cana şi vasul de spălat.

Ceremonia, emoţionantă şi umilă, reiterează gestul smerit al Mântuitorului care a spălat picioarele ucenicilor înaintea aşezării la masă la Cina cea de Taină pentru a le arăta dragostea pe care trebuie să o arate credincioşii unii faţa de alţii.

"Consideraţi că Mântuitorul personal nu doar la aceşti tineri le-a spălat picioarele, ci fiecăruia dintre noi. El este cel care se apleacă şi, încins cu ştergar, spală picioarele credincioşilor. Este modul în care ne arată, prin exemplu personal, că trebuie să ne facem unul altuia doar binele şi întotdeauna binele", a spus Prea Sfinţitul în încheierea ceremoniei.

Ceremonia spălării picioarelor este prezentată în capitolul XIII al Evangheliei după Ioan ca un gest de iubire al Mântuitorului faţa de ucenicii săi. Gestul este cu atât mai încărcat simbolic cu cât, în tradiţia ospitalităţii iudaice, această sarcină era considerată una umilitoare şi revenea, de obicei, unei slugi.

În încheierea slujbei de joi, episcopul Bercea a sfinţit pastilele şi vinul pe care credincioşii le vor primi în noaptea de Înviere.

Pe de altă parte, tot în Joia Mare, de la ora 20, şi episcopul romano-catolic László Böcskei va oficia, în cadrul liturghiei, ritualul spălării picioarelor la 12 bărbaţi aleşi din parohiile orădene, "semn de umilinţă şi de dragoste creştinească". Liturghia va fi urmată de o veghe până la ora 23.

Joia Mare deschide cele trei zile premergătoare Sărbătorii învierii Domnului, cu semnificaţii deosebite fiecare dintre ele.