Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a confirmat oficial luni că Suedia cere aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

"Guvernul a decis să informeze NATO cu privire la dorinţa Suediei de a deveni membră a alianţei. Părăsim o eră şi intrăm într-o nouă eră", a spus liderul suedez, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Stockholm, notează BBC.  

Este o decizie istorică în cazul statului nordic, care timp de 200 de ani a fost neutru şi a evitat alianţele militare.  

Site-ul de ştiri G4media.ro, scrie că acest stat, precum şi Finlanda, au rămas neutre pe tot parcursul Războiului Rece, dar ulterior cele două au avut relaţii mai strânse cu NATO, în detrimentul Rusiei.

Decizia vine la o zi după ce şi Finlanda a cerut aderarea la NATO, o ţară care împarte o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Potrivit Hotnews.ro, ţările aliate NATO aşteaptă ca Finlanda şi Suedia să primească rapid statutul de membru, au susţinut, pentru Reuters, cinci diplomaţi din cadrul alianţei.

Kremlinul a avertizat de mai multe ori cele două ţări, de când a izbucnit războiul din Ucraina, să nu adere la NATO, ameninţând că vor suferi "consecinţe militare şi politice grave".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!