Turul Ciclist al Bihorului renaşte după fix 30 de ani. Evenimentul este programat în perioada 18-22 mai şi va avea loc la iniţiativa Clubului de Ciclism din Marghita, care a intrat în parteneriat cu Primăria Oradea, Primăria Marghita şi Consiliul Judeţean Bihor pentru a organiza din nou o competiţie ce s-a desfăşurat ultima dată pe 19 mai 1986.

Cel mai mare din România

Proiectul a fost pregătit mai multe luni. "Este cel mai mare concurs de ciclism pe şosea din România, ca număr de participanţi", a declarat miercuri, la conferinţa de presă ce a prefaţat evenimentul, Sabin Andoniu, directorul tehnic al competiţiei.

Turul Ciclist al Bihorului va aduna la startul ce se va da din Oradea, din Piaţa Unirii, nu mai puţin de 178 de participanţi reprezentând 25 de echipe din 20 de ţări. Este una dintre cele mai mari competiţii din Estul Europei, ce va reuni inclusiv ciclişti de calibru internaţional, care vor veni în Bihor şi cu gândul de a acumula ultimele puncte necesare pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, căci Turl este înscris în calendarul Federaţiei Internaţionale.

"Ne bucurăm de o foarte mare popularitate în rândul practicanţilor acestui sport, 26 de echipe de un înalt nivel înscriindu-se în competiţie. Între acestea, formaţia italiană Androni Giocattoli, participantă la Turul Italiei şi câştigătoarea unei etape acolo. Prezenţa unor asemenea echipe se datorează faptului că Turul ciclist al Bihorului este ultima competiţie europeană la care se mai pot strânge puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio", a mai spus directorul tehnic al Turului.

Celelalte echipa participante vor fi din Turcia, Italia, Bulgaria, Azerbaidjan, Ungaria, Austria, Belarus, Croaţia, Malta, Republica Moldova, care va veni cu echipa naţională, Luxemburg, Slovacia, Ucraina, Grecia, Slovenia şi România.

Ţara noastră va avea două echipe, echipa naţională şi Tuşnad Cycling Team, pentru care va concura şi singurul bihorean din concurs, marghitanul Roland Horvath, dar şi Eduard Novak, participant la Jocurile Paralimpice şi Daniel Crista, cel mai bine cotat ciclist român la ora actuală.

Program maraton

Cât priveşte programul şi traseul Turului Ciclist al Bihorului, ediţia 2016, acesta este structurat pe patru etape, care cuprinde şi un prolog.

Prologul, de 2 km, se va desfăşura pe 19 mai doar pe străzile din Oradea. Apoi, o zi mai târziu, se va desfăşura prima etapă pe traseul Oradea – Beiuş – Padiş. Etapa a II-a, programată sâmbătă, 21 mai, va avea traseul Oradea – Aleşd – Nuşfalău – Marghita – Săcuieni – Oradea, iar ultima, cea de duminică, 22 mai, se va desfăşura după următorul traseu: Oradea – Marghita – Pădurea Neagră – Aleşd – Alparea – Oradea.

Vor exista cinci clasamente distincte, cel mai bine poziţionat în fiecare ierarhie urmând a fi deţinătorul unui tricou de culoare diferită. Astfel, tricoul galben va aparţine liderului clasamentului general, tricoul roşu va fi al celui mai bun sprinter, tricoul verde al celui mai bun căţărător, tricoul alb îl va îmbrăca primul din clasamentul pe puncte, în timp ce tricoul portocaliu va fi deţinut de cel mai bun ciclist sub 23 de ani.

Premiile totale ale Turului Ciclist al Bihorului vor fi în valoare de 11.676 euro, iar câştigătorul fiecărei etape va încasa câte 723 euro, în timp ce primul din clasamentul general individual va primi 1.259 euro. De asemenea, vor fi premiaţi şi primii trei din cele cinci clasamente distincte.

Conform organizatorilor, în prezent România are doi ciclişti calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, dar încă alţi trei mai au şanse de calificare.

Mangnet pentru turişti

Pentru ca această competiţie de anvergură, care va fi transmisă în direct şi de Digi Sport, să fie cât mai bine organizată şi să se bucure de o reuşită, s-a alăturat iniţiatorilor şi Primăria Municipiului Oradea. "Ne dorim ca pe viitor să putem dezvolta această competiţie şi să avem din ce în ce mai multe echipe participante. Pentru Oradea, întrecerea este o modalitate de promovare perfectă, evenimentul fiind televizat la nivel naţional", a declarat Mihai Jurcă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.

Prezent la conferinţa de presă, şeful Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Dorin Sava, a precizat că "în Bihor, a cincea cauză a accidentelor sunt bicicliştii şi de aceea avem tot interesul să ne implicăm în astfel de evenimente". "Pentru a afecta cât mai puţin traficul, participanţii la concurs nu vor merge deloc pe contrasens. Cei care o vor face, vor fi penalizaţi", a declarat Sava.

"Am un respect deosebit faţă de cei care organizează competiţii sportive. Ştiu cât de dificilă a fost punerea în scenă a unui asemenea concurs. Vom ţine permanent legătura şi sper să nu existe evenimente nedorite", a precizat la rândul său Iosif Korodi, inspectorul de specialitate al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret.

Pentru buna desfăşurare a concursului, 25 de motociclişti, alături de echipaje ale Poliţiei Rutiere vor însoţi caravana ciclistă pe tot parcursul acesteia, după cum a precizat Otto Salamon, unul dintre organizatori.