Noul preşedinte al PPDD Bihor este, începând de luni, deputatul Ioan Hulea, fost consilier judeţean până în 9 decembrie, când a devenit parlamentar prin redistribuire, şi fost prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

Nicio grabă

Hulea a declarat pentru BIHOREANUL că deţine funcţia prin numire, ca interimar, la fel cum fusese şi predecesorul său, Ioan Lascău, care a dispărut la finele săptămânii trecute, după ce a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "De trei zile am fost desemnat preşedinte al filialei, de către Consiliul Naţional de Conducere", a declarat Hulea.

Întrebat dacă şi când anume va comunica numele persoanei care va ocupa locul lăsat liber de Lascău în Consiliul Judeţean, Hulea a dat de înţeles că nu se va grăbi s-o desemneze pe Alina Popa, prietena lui Lascău, chiar dacă aceasta este următoarea candidată de pe lista PPDD înregistrată la Tribunal anul trecut, înaintea alegerilor locale.

"Cine va fi consilier judeţean încă nu ştim, vă rog să trataţi lucrurile cu răbdare. Întâi trebuie să convoc Biroul Permanent Judeţean, înainte de a-l aduna vreau să fac o şedinţă cu toţi consilierii judeţeni şi preşedinţii de organizaţii locale. Eu lucrez democratic, cu statutul în faţă. Înainte trebuie să mă aplec şi eu asupra documentelor organizaţiei, că nu prea le-am văzut în ultima vreme, şi probabil undeva peste două săptămâni, poate chiar trei, voi convoca Biroul Permanent Judeţean. Dar, repet, trebuie să facem şi o Adunare Generală a organizaţiei judeţene, în care să discutăm ultimele evenimente", a spus Hulea.

El a adăugat că, potrivit legii, nu este obligatoriu ca următorul candidat al partidului să fie următorul consilier judeţean, deoarece "legea permite, nu impune" acest lucru.

Vrea, dar nu ştie

Contactată, la rându-i, de BIHOREANUL, Alina Popa a declarat că îşi doreşte poziţia de consilier judeţean devenită "vacantă" prin fuga lui Ioan Lascău, dar a precizat că trebuie să vorbească "şi cu colegii". "Da, eu îmi doresc, dar mai am timp la dispoziţie să mă gândesc, să mă întâlnesc cu colegii...", a spus Popa.

De asemenea, întrebată dacă ştie unde se află în prezent fostul şef al Finanţelor bihorene, dat în urmărire după ce a dispărut în urma condamnării la închisoare, Popa a evitat să răspundă. "Nu vreau să vorbesc despre asta, pentru că am vorbit la Poliţie", a motivat prietena lui Lascău.

Dispărut fără urmă

Ioan Lascău a fost condamnat vinerea trecută de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care fusese trimis în judecată, în 2005, de procurorii DNA, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia pe care o avea la Direcţia Finanţelor Publice, pentru utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Lascău a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, plus interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 2 ani. Judecătorii au dispus totodată confiscarea unui apartament şi a sumei de 34.954 lei, contravaloarea unor materiale pe care i le-a oferit ca mită hotelului President din Băile Felix, Jan Podilă, în schimbul unor favoruri fiscale. Instanţa a mai dispus luarea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile şi a menţinut măsura sechestrului asigurator instituit în anul 2005 asupra celor 8.000 euro şi 20.000 dolari găsiţi la domiciliul fostului şef al Finanţelor cu ocazia percheziţiei făcute de DNA în urmă cu şapte ani.