Medicul orădean Alin Suciu, de la UPU-SMURD Bihor, a devenit, de miercuri, coordonatorul unei noi misiuni medicale româneşti, după o participare de 18 zile în lupta anti Covid într-un spital din Italia, alături de trei colegi. De data aceasta, o echipă de 40 de cadre medico-sanitare din ţară, din care 7 orădeni, vor ajuta spitale din Republica Moldova, timp de două săptămâni.

Fără odihnă

Cu toate că echipa medicală din Oradea care a muncit într-un spital din Lombardia s-a întors acasă abia duminică şi fiecare membru – dr. Alin Suciu şi dr. Monica Dacz (ambii de la UPU-SMURD), precum şi dr. Dragosş Botea şi asistenta Alexandra Pop (de la secţia ATI a Spitalului Judeţean) – avea dreptul la 4 zile de concediu pentru odihnă, misiunea medicală în Republica Moldova a început să fie pregătită încă a doua zi după ce cei patru au ajuns acasă, duminică.

"Luni am aflat că va fi trimisă o echipă în Republica Moldova, tot pe bază de voluntariat. De la noi, de la UPU-SMURD, s-au oferit mai mulţi colegi şi am fost selectaţi 7", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, dr. Alin Suciu, care a fost însărcinat şi cu coordonarea acestei echipe. "Ne oferim sprijinul acolo unde este nevoie, iar nevoile le ştiu cel mai bine cei din Moldova", a mai spus dr. Suciu, precizând că echipa va ajunge la Chişinău joi dimineaţă, iar de acolo va fi repartizată în spitale de autorităţile medicale gazdă, urmând să lucreze în respectivele spitale timp de 15 zile.

"Avem această forţă"

Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a declarat BIHOREANULUI că toţi colegii unităţii au dat dovadă de spirit de echipă şi cei rămaşi acasă vor asigura, la fel ca până acum, toată asistenţa medicală de urgenţă de care este nevoie în Bihor.

"Atunci când cei 7 colegi au plecat, toate activităţile au fost asumate de toţi. Cei care au plecat şi-au asumat dificultatea misiunii, cei rămaşi şi-au asumat greutatea muncii de aici", a spus dr. Borcea.

"Avem această forţă de a contribui la misiuni medicale internaţionale fără ca pacienţii bihoreni să sufere. Aceasta este adevărata forţă, aceasta este forţa medicinei de urgenţă din România", a mai spus şeful UPU-SMURD Bihor, declarându-se mândru că are asemenea colegi, care probează solidaritatea românilor de aici cu cei din alte zone ale lumii. De data asta faţă de românii de peste Prut...