Angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor suspectează că pesta porcină africană a revenit în Bihor, la ceva mai mult după o lună şi jumătate de când raportase lichidarea ultimului dintre cele 29 focare înregistrate din primăvară şi până în luna august în 10 localităţi din nordul judeţului (Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoşpetreu și Făncica – la porcii domestici, și un focar la porcii mistreți din Fondul de Vânătoare 9 Cubulcut).

Şi de data aceasta, suspiciunea vizează o localitate tot din nordul judeţului, mai precis satul Şilindru din comuna Şimian. „Au fost îngropate nişte leşuri de porc”, a semnalat BIHOREANULUI un cititor din zonă, şi deloc fără temei.

Şeful DSVSA Bihor, dr Remus Moţoc, a confirmat suspiciunea de reapariţie a pestei porcine africane, dar precizează că încă nu a primit o confirmare oficială de la laboratorul Institutului Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti. „Sâmbătă au fost sacrificate 19 animale la Şilindru, sub suspiciunea de pestă porcină, dar încă nu avem o confirmare de la IDSA. Când vom primi o comunicare oficială vom anunţa rezultatul analizelor şi vom lua măsuri dacă va fi cazul”, a spus dr. Moţoc.

În luna septembrie, după ce DSVSA Bihor a raportat lichidarea focarelor de pestă porcină africană depistate până atunci în 211 exploataţii, proprietarii celor 1.372 animale sacrificate au primit despăgubiri în cuantum total de 947.620 lei, adică o medie de 690 lei pentru un porc ucis.

În Bihor, deocamdată, a fost afectat de PPA doar nordul judeţului, unde există un număr mare de mistreţi care favorizează răspândirea bolii, mai ales că aceştia s-au deplasat liberi prin lanurile de porumb din care, după recoltare, oamenii asigură hrana porcilor din gospodării.