Biserica reformată "Oraşul Nou" din strada Primăriei este în şantier. "În cel mult două săptămâni vom preda lucrările din interior după care, îndată ce vremea va permite, vom ieşi pe exterior, unde vom lucra la tencuieli, jgheaburi, burlane şi învelitori", a declarat, în numele constructorului Euras, şeful de şantier Ionuţ Bota, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oradea de sus

Lăcaşul de cult este închis credincioşilor din noiembrie 2014, pentru că oficierea serviciului religios printre schele era inadecvată. Până la finalizarea lucrărilor slujbele religioase se ţin într-un spaţiu al Universităţii Partium, aşa că preoţii abia aşteaptă închiderea şantierului.

"Dorim să amenajăm un muzeu pe balconul turnului, care să fie şi vizitabil. Turnul din est va fi deschis publicului", a declarat preotul reformat Herdean Gyongyi.

Chiar dacă turnul bisericii reformate, cu puncte de vizitare la 19, 26 şi 32 metri şi cu o înălţime de 45 metri în vârf, este mai mic decât cel al Primăriei, care are puncte de vizitare la  36, 40 şi 45 metri şi o înălţime totală de 50 metri, construcţia va constitui în mod cert o atracţie turistică dată fiind vederea la centrul oraşului. "Este o panoramă foarte frumoasă. Precis vor fi turişti", a spus Herdean.

Toleranţă şi ecumenism

Finanţat din fonduri europene, proiectul "Punţi Crişene", în valoare de 1,7 milioane euro, prevede, pe lângă lucrările de la biserica reformată, reabilitarea Bisericii cu Lună cu filiile Buna Vestire şi Sfântul Duh Mângâietorul, respectiv Biserica Romano-Catolică din Cetatea din România, iar în Ungaria vor fi făcute investiţii la Parohia ortodoxă din Korosszegapati, Biserica Reoformată Calvină din Hajduboszormeny şi Biserica romano-catolică din Oroshaza.

"Acest proiect este un mijloc de valorificare a potenţialului turistic şi o dovadă a toleranţei şi ecumenismului regional, Oradea fiind recunoscută ca un oraş unde convieţuiesc în bună înţelegere mai multe comunităţi", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mecanism protejat

Lucrările la Biserica cu Lună şi cele două filii cuprind de la refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor până la amenajarea unei săli de muzeu în memoria episcopului martir Roman Ciorogariu, refacerea căilor de acces în turn pentru accesul turiştilor şi realizarea unui mobilier cu pereţi de sticlă care să protejeze celebrul mecanism "cu Lună".

"Mecanismul care pune în mişcare cu ajutorul unei tije sfera reprezentând luna a fost făcut în anul 1790. Acesta va fi reamenajat astfel încât să poată fi vizitat", a spus părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună. Potrivit preotului, pentru încurajarea turismului, biserica nu va percepe taxă de vizitare a turnului.

Vitralii de Italia

Monument istoric de categoria A, lăcaşul de cult din Piaţa Unirii se va schimba integral la faţă până în vară. Cele 15 vitralii ale bisericii, reprezentând în prezent simboluri geometrice, vor fi înlocuite cu altele noi lucrate în Italia de artistul plastic orădean Amalia Verzea, reprezentând scene biblice.

Vitraliile, în valoare de circa 9.000 euro bucata, sunt făcute fiecare din 18.000 de piese de sticlă. Pe lângă efectul pe care îl creează în biserică pe timpul zilei, peste noapte, vitraliile vor fi puse în valoare cu ajutorul unui sistem de iluminat de interior. Acesta va fi comandat, în afara proiectului european, pentru a da un plus de valoare zonei centrale.