Șeful Ministerului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut public, luni, raportul corpului de control în cazul tragediei dintre 2 mai și Vama Veche, unde Vlad Pascu, un băiat de 19 ani, care consumase mai multe tipuri de droguri, a intrat cu mașina într-un grup de tineri, omorându-i pe doi dintre ei.

În esență, șoferul, care fusese oprit de 3 ori de poliție înainte de accident, ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară, iar mai mulți polițiști sunt acuzați că nu și-au făcut treaba.

Pentru a preveni astfel de tragedii, Predoiu a anunțat că se cere o resetarea completă a MAI și că „desființează” IPJ Constanța. „Îl vom reclădi, într-o nouă manieră adapată la situația din teren”, spune ministrul, care a făcut publice și o serie de propuneri legislative pentru a stârpi fenomenul drogurilor și alcoolului la volan.

Predoiu a precizat că raportul de control arată încălcări succesive ale normelor din partea echipajelor de Poliție, „pe fondul pregătirii profesionale precare ori a nerespectării cu bună știință a regulilor”, precum și carențe în actul managerial privind organizarea misiunilor din competență.

Vizați sunt: șeful IPJ Constanța și adjunctul său, un comisar şef de poliţie, şeful Serviciului Rutier din IPJ Constanţa, comisar de poliţie – şeful Poliţiei Mangalia, agent de poliţie – operator 112.

Între altele, ministrul a anunțat și că șeful Inspectoratului de Poliție Constanța și-a dat, luni demisia, conducerea IPJ fiind asigurată de o nouă echipă managerială, comisar-şef Mădălina Vlangăr, actual director la centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fost şef de brigadă de Combatere a Criminalităţii.

Reorganizarea MAI, de jos în sus

Subliniind că în Constanța „găsim toate tipurile de criminalitate”, de la evaziune fiscală până la trafic de persoane și droguri, Predoiu a spus că Poliția a dat greș până acum în combaterea acestor fenomene.

În context, ministrul a anunțat că a luat act de acuzațiile din presă și se impune o resetare completă a structurilor din MAI, mai concret „reorganizarea de sus până jos a MAI”, începând cu IPJ Constanța.

„Practic, desființez inspectoratul și îl vom reclădi, într-o nouă manieră adaptată la situația din teren”, a spus el, precizând că la Constanța va fi un proiect „pilot” care va fi implementat apoi în toată țara.

„Noua organigramă va fi adoptată în jurul datei de 15 octombrie, până atunci va fi o conducere interimară”, a spus el, potrivit HotNews.ro.

Alte măsuri anunțate au fost reorganizarea unităţilor de învăţământ ale MAI și, practic, militarizarea acestora.

„Concret, intenţionez să militarizăm toate instituţiile de învăţământ ale MAI”, a spus Predoiu, potrivit aceleiași surse, arătând și că „va fi regândită Agenţia Naţională Antidrog, raportat la evoluţia consumului de droguri în România”.

În plus, va avea în atenție și dotările Poliției Române, astfel că, între altele, până la sfârșitul anului vor fi achizționate și peste 200 de teste pentru depistarea drogurilor în toată țara.

Vrei carnet? Test antidrog

În context, Predoiu a anunțat și că va propune Guvernului și Parlamentului modificarea legislaţiei pe mai multe direcții, astfel încât să se efectueze test antidrog la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere anulat pentru consum de substanţe interzise, precum şi confiscarea obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri.

Potrivit G4media.ro, Predoiu a spus că va veni cu măsuri care vizează conducătorii auto, instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea carnetului reţinut pentru consum de alcool sau droguri.

”Deci, vrei carnet, test antidrog”, a spus el.

Ministrul de Interne a mai spus că propune instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog şi pentru alcool va fi obligatorie. În plus față de legislația actuală, atunci când în vehicul vor fi identificate substanţe, recipiente de alcool desfăcute, sau conducătorul figurează în baza de date că a încălcat legea privind consumul de alcool la volan sau pentru consum de droguri, vor fi făcute obligatoriu asemenea teste.

O altă propunere vizează mărirea termenelor pentru restituirea permisului de conducere dacă a fost anulat ca urmare a consumului de alcool sau droguri. În prezent, acest termen este 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate. ”Voi propune trei ani”, a spus el.

Predoiu a mai spus că va propune confiscarea obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri.

O altă propunere va fi suspendarea şi anularea înmatriculării în cazul în care autovehiculul nu deţine RCA, la fel cum se întâmplă acum în cazul lipsei Inspecției Tehnice Periodice.

Declarațiile integrale, mai jos:

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!