Lansat ca idee în 2018 de fosta administrație județeană, dar fără să se fi făcut nimic până anul trecut, când a fost desemnată asocierea de firme care să asigure proiectarea și execuția, proiectul Parcului Științific și Tehnologic pentru care Consiliul Județean a încheiat un parteneriat cu Universitatea din Oradea, a intrat în linie dreaptă.

Pentru încurajarea inovării și transferurilor de tehnologii

CJ Bihor a anunțat luni că prin Direcția Tehnică din subordine a emis ordinul de începere a lucrărilor, care vor fi derulate cu fonduri europene.

În cadrul Parcului vor fi oferite servicii de transfer tehnologic în următoarele domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu și schimbări climatice”, se precizează într-un comunicat al Consiliului Județean Bihor.

Prin acest proiect se propune înființarea unui parc științific și tehnologic cu regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de 5.417,78 mp, dotarea acestuia cu mobilier și echipamente de cercetare specifice laboratoarelor propuse, amenajarea unei parcări de 63 locuri, dintre care 2 destinate persoanelor cu handicap locomotor, precum și instalarea unui rastel de biciclete.

„Lucrările vor fi terminate într-un an de zile. Din toamna anului viitor proiectele tehnice ale firmelor orădene partenere și ale Universității vor putea fi dezvoltate în această locație. Obiectivul general al proiectului este crearea unei infrastructuri de inovare și transfer tehnologic în județul Bihor”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Scumpit din start 

Parcul Științific și Tehnologic va fi realizat pe strada Ceyrat, lângă campusul universitar. Proiectul a fost lansat pe 30 ianuarie 2018, când Consiliul Judeţean Bihor a aprobat asocierea în vederea realizării acestuia între Judeţul Bihor şi Societatea Parcuri Industriale Bihor SA, un an mai târziu, pe 12 februarie 2019, fiind încheiat încă un acord de parteneriat, între CJ Bihor, Societatea Parcuri Industriale Bihor SA, Universitatea din Oradea şi Societatea Parc Ştiinţific şi Tehnologic Bihor SRL, înfiinţată între timp de Consiliul Judeţean.

În afară, însă, de a realiza asocieri între diferite structuri înființate chiar de CJ Bihor, fosta administrație a județului nu a făcut nimic concret pentru proiectarea și construirea Parcului Științific și Tehnologic.

După ce contractul de finanțare a proiectului cu fonduri europene a fost semnat abia pe 21 septembrie 2020 cu Ministerul Fondurilor Europene, anul trecut CJ Bihor a scos la licitație lucrările de proiectare și execuție, procedura fiind adjudecată de asocierea firmelor SC Construcții Erbașu SA din București și SC Abed Nego Com din Oradea, pentru suma de 21,366 milioane lei (cu TVA), ce poate fi actualizată proporțional cu majorările prețurilor materialelor de construcții.

De altfel, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, precizează că din cauza scumpirilor, față de valoarea inițială contractată anul trecut, valoarea proiectului a crescut deja cu 14%. Sursa de finanțare este Programul Operațional Regional 2014-2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!