Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au încheiat anul 2019 cu o victorie la 11 puncte, scor 83-72, luni seara, la Arena Antonio Alexe, în faţa formaţiei SCM U Craiova.

Meciul a contat pentru prima manşă din sferturile de finală ale Cupei României şi a fost destul de complicat.

Veniţi după o serie de victorii, dar şi după o pauză de câteva zile, datorată Crăciunului, "roş-albaştrii" au început ceva mai relaxat jocul, şi-au luat de sus adversarul şi asta s-a văzut, oltenii ajungând să conducă cu 20-11 după primul sfert.

Din nou fără Bobe Niculescu, care s-a accidentat iarăşi, de această dată la antrenament, antrenorul Cristian Achim a început partida cu formaţia craioveană cu Kris Richard, Giordan Watson, Tudor Fometescu, Arturas Valeika şi Dragan Zekovic.

Sfertul II a continuat să fie favorabil echipei oltene, care s-a desprins la cel mai mult 19 puncte, când mai erau 4 minute până în pauza mare, scor 22-41. De aici însă a început revirimentul orădenilor, care au început o cursă de urmărire fantastică, au avut trei minute şi jumătate excelente din secvenţa secundă şi s-au apropiat la pauza mare la doar două puncte, scor 42-44, după ce şi-au adjudecat sfertul II cu 31-24.

În jumătatea a doua, sfertul III a fost cel mai echilibrat. În cadrul acestuia, bihorenii au trecut pentru prima dată în avantaj, scor 51-49, după trei minute de la reluare. Apoi s-a mers cap la cap, cu câteva răsturnări de scor. Cum în aceste zece minute campionii en-titre au înscris 21 de puncte, iar oltenii 23, s-a intrat în ultima pauză cu un avantaj de patru puncte al oaspeţilor, scor 63-67.

Deşi debutul ultimei secvenţe a fost favorabil echipei craiovene, care s-a distanţat la 63-72, orădenii s-au mobilizat din nou şi s-au apropiat pe tabelă, iar când mai erau 6 minute de joc au trecut din nou în avantaj, cu 74-72. Apoi, au gestionat perfect situaţia, reuşind să se desprindă ei, iar în final să câştige la o diferenţă de 11 puncte, cu 83-72.

"A fost un meci extrem de disputat. Craiova a jucat foarte bine în această seară. În schimb, noi nu am avut energie, nu am putut să punem presiune, nu am avut viteză şi astfel s-a ajuns la deficitul de 19 puncte. E adevărat, acest deficit s-a datorat şi celor 10 coşuri de trei puncte cu procentaj spre 60% în prima repriză pentru echipa din Craiova. Este meritul lor pentru această performanţă şi îi felicit pe această cale. Noi am avut nevoie de un efort foarte mare în partea a doua. Pot să spun că la un moment dat speram doar să egalăm sau să plecăm în manşa a II-a cu un scor care să ne permită să credem că avem şansa calificării. Nicidecum nu m-am gândit că vom termina cu un avantaj de 11 puncte. Sigur că rotaţia noastră mai lungă ne-a ajutat. Ei au avut patru jucători în jur de 30 minute sau peste. Noi am reuşit să gestionăm un pic mai bine acest lucru", a explicat, la conferinţa de presă după partidă, antrenorul CSM-ului, Cristian Achim. 

Principalul marcator de la formaţia bihoreană a fost Kris Richard, cu 18 puncte. L-au urmat Aaron Broussard şi Nikola Markovic, cu câte 12 puncte, Dragan Zekovic cu 10 puncte şi Sean Barnette, autor a 9 puncte.

În replică, Omari Gudul a fost cel mai eficace de la formaţia craioveană, cu 20 de puncte.

Partida retur a confruntării din sferturile de finală ale Cupei României va avea loc la Craiova, pe 15 ianuarie, cu începere de la ora 17.