Liderul PSD Bihor a dezvăluit vineri, într-o conferinţă de presă, că fostul senator Vasile Duţă, condamnat definitiv săptămâna trecută la cinci ani de închisoare cu executare, a menajat partidul, astfel încât acesta să nu sufere o pierdere de imagine din cauza sa. "Domnul Duţă a făcut un gest pentru care eu îl felicit, pentru că imediat după ce a aflat sentinţa şi-a trimis demisia din partid. E un gest pe care îl apreciez, că n-a vrut să amestece partidul în această poveste", a spus senatorul Ioan Mang.

Vasile Duţă, fost senator PSD în perioada 2003-2004 (după ce primii doi ani ai legislaturii fusese reprezentant al PRM), a fost trimis în judecată în 2005 de procurorii DNA, pentru trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului, începând din 2002, Duţă - de profesie avocat - a intermediat pentru un om de afaceri german aprobări din partea Ministerului Muncii, necesare deplasării unor muncitori, cerând comisioane de 400 de euro pentru fiecare persoană care urma să obţină permisiunea de a lucra în Germania, precum şi un autoturism Mercedes. De asemenea, fostul senator a fost acuzat că a pretins şi primit mai multe bunuri de la administratorul unei firme din Tecuci (judeţul Galaţi), căruia i-a promis că va obţine aprobarea trimiterii în Germania a 35 de muncitori. Totodată, procurorii au susţinut că Duţă a mai promis unor clienţi că, uzând de dubla sa calitate de parlamentar şi avocat, îi va scăpa de anchete sau le va obţine soluţii favorabile, în schimbul unor sume de bani, pentru care nu a eliberat chitanţe.

Sentinţa de condamnare a fost pronunţată iniţial de către Curtea de Apel Galaţi în anul 2009, iar săptămâna trecută ea a fost menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Miercuri, fostul senator s-a internat la Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, unde se află în evidenţe şi este tratat pentru cancer pulmonar, iar de joi salonul în care se află a fost pus sub pază de Poliţia Bihor până ce o comisie medicală va stabili dacă boala poate fi tratată sau nu în regim penitenciar.

Referitor la internarea intempestivă a fostului coleg de partid, însărcinat în ultimul an cu conducerea departamentului juridic al PSD Bihor, senatorul Ioan Mang a sugerat jurnaliştilor să nu-l judece prea aspru pe Duţă din acest motiv.

"Domnul Duţă suferă de mai mulţi ani de cancer pulmonar. A şi fost operat, iar de atunci trăieşte cu un singur plămân. Nu cred că starea sănătăţii îi permite să suporte regimul penitenciar", a spus liderul PSD Bihor.