Prefectul Claudiu Pop a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a câştigat procesul intentat de primarul ales în vară al comunei Paleu, Somogyi Ludovic, după ce în toamnă emisese un ordin prin care constatase încetarea de drept a mandatului obţinut, ca urmare a unei condamnări penale pentru fals în acte publice, deci a imposibilităţii legale de a exercita funcţia.

"Obligaţia prefectului, de acum, este să informeze Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar Guvernul, conform legii, va organiza alegeri anticipate parţiale pentru poziţia de primar", a spus prefectul Claudiu Pop.

Penal "demis"

Pe 6 octombrie 2016, la cinci luni după alegerile locale, când UDMR-istul Somogyi Ludovic câştiga al treilea mandat de primar, prefectul Claudiu Pop a emis un ordin prin care, în conformitate cu legea administraţiei publice locale şi a statutului aleşilor locali, a constatat încetarea de drept a mandatului acestuia.

Motivul? În 2014, împreună cu patru subalterni din Primărie, Somogyi fusese condamnat de Tribunalul Bihor, iar în 2015 şi definitiv, de către Curtea de Apel Oradea, pentru falsificarea unor acte funciare în baza cărora doi orădeni, între care şi preotul Vasile Bicăzan, au devenit proprietari pe terenuri din intravilanul comunei la care nu aveau dreptul.

Somogyi a încasat 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, perioadă în care i-au fost însă interzise anumite drepturi, între care şi cel "de a ocupa o funcţie ori de a exercita o profesie sau de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii".

"Demitere" cu repetiţie

În octombrie, Prefectura arăta că edilul UDMR-ist nici măcar nu se afla la prima "demitere", în iunie 2015, după ce condamnarea i-a rămas definitivă, prefectul emiţând cel dintâi ordin prin care constata încetarea de drept a mandatului lui Somogyi.

Totuşi, acesta a continuat să conducă Primăria neoficial, din poziţia de consilier personal al viceprimarului desemnat să-i exercite atribuţiile, Szebeni Alexandru, concomitent atacând ordinul prefectului în instanţa de contencios administrativ, dar fără succes.

Acţiune respinsă

Potrivit anunţului făcut de prefectul Claudiu Pop în conferinţa de presă de miercuri, după ce Somogyi a atacat ordinul emis în octombrie prin care constata încetarea de drept a mandatului său, Tribunalul Bihor a pronunţat sentinţa încă de la prima înfăţişare, pe 29 noiembrie.

Practic, instanţa a respins poziţia fostului edil cum că, fiind condamnat cu suspendarea executării pedepsei la închisoare, putea exercita funcţia, arătând că legea este clară şi, chiar dacă pedeapsa e cu suspendare, în sine îl împiedică să exercite prerogativele de primar sau orice altă funcţie ori demnitate publică.

Anul trecut, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a iniţiat o modificare a legii astfel încât persoanele condamnate cu suspendare să-şi poată păstra funcţiile, dar Curtea Constituţională, sesizată de preşedintele Klaus Iohannis, a stabilit că orice condamnare cu suspendare "determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv, fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua mandatul".

Conform legii, sentinţa Tribunalului face ca ordinul de prefect privind încetarea de drept a mandatului să rămână în vigoare ca definitiv şi irevocabil, chiar dacă printr-o eroare, contrar dispoziţiilor legale, instanţa a stabilit că Somogyi are drept de recurs la Curtea de Apel. "Este o eroare care cel mai probabil va fi îndepărtată chiar la primul termen de către Curtea de Apel. Sunt convins că instanţa va respinge recursul ca inadmisibil", a explicat prefectul Claudiu Pop.

Alegerile, la decizia Guvernului

Tot în conferinţa de presă de miercuri, prefectul a explicat că Guvernul urmează să decidă când anume vor fi organizate alegeri pentru un nou primar la Paleu, în baza legii administraţiei publice locale, modificate anul trecut.

Până la modificarea din 2015, legea obliga Guvernul să organizeze aceste alegeri în cel mult trei luni de la vacantarea funcţiei, însă noua formă a legii nu prevede un termen expres. Din practica de până acum se desprinde concluzia că Guvernul organizează asemenea alegeri locale parţiale anticipate la pachet pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale.

În prezent, ar mai putea fi vacantate şi alte poziţii de primar în ţară, dar din motive diferite, de pildă la Târgu Jiu şi Craiova, unde edilii aleşi în iunie au devenit parlamentari în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

Alegerile anticipate parţiale pentru primarul din Paleu vor fi, indiferent de data desfăşurării lor, primul scrutin local anticipat din judeţul Bihor.