"Delegaţia Comisiei Europene a aprobat vineri la Bucureşti înlocuirea comunei Biharia cu comuna Paleu, în proiectul Aparegio, vizând extinderea de apă şi canalizare la nivelul judeţului Bihor", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Astfel cele 5,8 milioane de euro care fuseseră rezervate localităţii se vor împărţi între comuna Paleu, două treimi, şi Oradea, care va primi restul banilor.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Primărie, săptămâna viitoare va avea loc și o ședință a consiliului director al Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară "Aparegio", care va aproba toate aceste modificări.

"Ne dorim să luăm toate măsurile pentru ca proiectul să se deruleze în cele mai bune condiţii. Vorbim aici de un proiect estimat la 102 milioane euro cu TVA, din care 63,5 milioane euro din fonduri nerambursabile, care vizează îmbunătăţirea serviciilor din Oradea şi ridicarea celor din Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei, Tărian și acum Paleu la nivelul celor din reşedinţa de judeţ", a mai spus Ilie Bolojan.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, edilul este hotărât să ceară socoteală în instanţă localităţii care a intrat în asociere în 2010, iar apoi s-a răzgândit. "Ne vom îndrepta în instanţă împotriva Consiliului Local Biharia pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le-a provocat, cum ar fi cele legate de proiectarea lucrărilor din localitate, proiectarea lucrărilor din Paleu şi altele", a declarat primarul, într-o conferinţă de presă miercuri.

Având în vedere că în general costurile cu proiectarea se ridică la circa 3% din valoarea investiţiei, există riscul ca Biharia să aibă de plătit asociaţilor din Aparegio circa 350.000 euro, sumă la care se adaugă facturile neplătite de la preluarea serviciului de apă şi canalizare de către Compania de Apă Oradea.

"Nu se pune problema să pedepsim o comună, ci să ne luăm toate măsurile ca proiectul să se deruleze în cele mai bune condiţii. Ar fi nedrept ca aceste cheltuieli cu proiectarea să fie plătite de locuitorii din Sântandrei sau altă localitate pentru că Biharia s-a răzgândit", afirma Bolojan.

După cum se ştie, comuna Biharia s-a înscris în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară "Aparegio" în toamna anului 2010 şi a predat către CAO gestionarea serviciului de apă şi canalizare începând cu 1 octombrie, acelaşi an. Ieşirea din proiect vine după ce sătenii au făcut numeroase presiuni asupra primăriei din comună ca Biharia să iasă din proiect, întrucât tarifele de apă şi canalizare s-au triplat înainte ca noul operator să îmbunătăţească serviciile.